Unicef alerta que el 16% dels nens de Gaza de menys de 2 anys pateixen malnutrició severa

Un estudi revela que les famílies disposen de mitjana d'un litre d'aigua per persona i dia per beure, cuinar i rentar-se

3 min
Leen, una nena de 2 anys, pesava 7 kilos quan la van poder atendre en un centre d'atenció al sud de Gaza.

BarcelonaEl desastre humanitari que ha desencadenat l'ofensiva israeliana sobre Gaza deixa imatges cada cop més brutals, després de vint setmanes d'atacs indiscriminats contra la població civil. Com la de criatures petites amb una cinta mètrica col·locada a l'avantbraç que serveix per determinar el seu grau de desnutrició. Segons un estudi fet a finals de gener, al nord de la Franja, on Israel bloqueja l'arribada de tota mena d'ajuda humanitària, una de cada sis criatures menors de 2 anys pateix malnutrició severa. D'aquestes, un 3% pateixen el que tècnicament es coneix com a pèrdua massiva de massa muscular, la forma més greu de malnutrició, que posa els infants en una situació d'elevat risc de complicacions tret que rebin tractament urgent. Dit en altres paraules: s'estan morint de fam.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els autors adverteixen que, com que l'estudi es va fer el gener als precaris centres de salut i als refugis, la situació actual és probablement encara més greu. Al sud de la Franja, on l'ajuda humanitària sí que arriba, però amb comptagotes, el percentatge de nens petits amb malnutrició aguda és del 5%. "La franja de Gaza s'aboca a un esclat de mortalitat infantil evitable que agreujaria encara més el ritme ja insuportable de morts de nens", denuncia Ted Chaiban, director executiu adjunt d'Unicef. "Fa setmanes que avisem que la franja de Gaza està a punt de patir una crisi nutricional. Si el conflicte no s'acaba ara, la nutrició infantil continuarà caient en picat i causarà morts evitables o problemes de salut que afectaran els nens de Gaza la resta de la seva vida, amb possibles conseqüències intergeneracionals".

Crisi alimentària

Tot i el bloqueig a què Israel sotmet la Franja des de fa disset anys, sota un ferri control per terra, mar i aire, els nivells de malnutrició infantil eren del 0,8% entre els menors de 5 anys abans de la guerra actual. Unicef destaca que no hi ha precedents al món d'un creixement tan accelerat en tres mesos i que serà molt complicat recuperar-se'n, tret que la situació canviï dràsticament. Des del punt de vista del conjunt de la població, l'informe destaca tres xifres alarmants:

  • El 90% de nens i nenes menors de 2 anys només tenen accés a aliments de baix valor nutricional.
  • El 95% de dones embarassades o que estan alletant pateixen pobresa alimentària severa.
  • El 65% de famílies només tenen un àpat al dia.
  • Més del 95% de famílies asseguren que limiten les racions dels adults per assegurar-se que les criatures mengin.

L'accés a l'aigua potable és un altre problema greu que se suma al de l'alimentació: no hi ha prou aigua per beure i cuinar ni per a la higiene. L'estudi revela que, de mitjana, les llars disposen d'un litre d'aigua potable per persona i dia. Els estàndards humanitaris diuen que amb menys de tres litres no es pot assegurar la supervivència.

Fam i malalties

Amb una població afamada, assedegada, afeblida per vint setmanes de guerra i desplaçada per la força repetidament, les malalties s'escampen. El 70% dels menors de 5 anys a qui s'ha pogut accedir per a l'estudi pateixen diarrees, un 23% més que abans de l'ofensiva israeliana. "Fam i malaltia són una combinació mortífera", assenyala Mike Ryan, director del programa d'emergències de l'Organització Mundial de la Salut (OMS): "Les criatures que tenen diarrea no poden absorbir bé els nutrients. És molt perillós, tràgic i està passant davant els nostres nassos". Si a tot això s'afegeix que el sistema sanitari de Gaza ha estat sistemàticament destruït en l'ofensiva militar israeliana, el panorama és desolador.

stats