Pròxim Orient

Netanyahu promet armar "milers" d'israelians en plena escalada a Cisjordània

L'Autoritat Palestina condemna el nou paquet de mesures de l'executiu ultra com a "càstig col·lectiu racista"

ARA
3 min
Benjamin Netanyahu a Jerusalem

BarcelonaEl primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha promès aquest diumenge armar “milers” d’israelians i “enfortir” les colònies jueves a Cisjordània, en plena escalada als territoris ocupats palestins. Dijous l’exèrcit israelià va protagonitzar la incursió més letal dels últims anys en un camp de refugiats de Jenín, que va deixar deu palestins morts. Divendres un palestí va tirotejar un grup que sortia d’una sinagoga en un assentament de Jerusalem Est, i va deixar nou víctimes. I durant el cap de setmana hi ha hagut altres episodis menors que fan témer una escalada de violència. Aquest gener, en l’arrencada del nou executiu de coalició entre la dreta i la ultradreta, un total de 32 palestins han mort a Cisjordània a mans d’israelians.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El gabinet de seguretat israelià ha aprovat aquest diumenge una sèrie de controvertides mesures. Netanyahu ha anunciat que “permetrà a milers de ciutadans [d’Israel] més portar armes”. Es relaxaran les condicions per obtenir un permís d’armes, amb l’argument que "s'ha vist una vegada i una altra que els heroics civils armats i entrenats salven vides”. L’executiu també ha aprovat retirar la ciutadania de Jerusalem i les prestacions de seguretat social i salut a les famílies dels atacants palestins, i canvis en la legislació per agilitzar la demolició dels seus habitatges. Alhora, es facilitarà als empresaris l'acomiadament dels treballadors que “donin suport al terrorisme”, sense autorització judicial. No s’han donat més detalls sobre les mesures per “enfortir” els assentaments israelians.

Risc d’escalada

Segons el dret internacional, aquestes mesures són il·legals i posen més llenya al foc en un moment de màxima tensió. L’Autoritat Palestina, que ha suspès la col·laboració en matèria de seguretat amb les autoritats israelianes, les ha titllat de “càstig col·lectiu racista” i ha advertit que incitaran “una nova escalada i més violència”. 

Després de l’atemptat de divendres a la sinagoga, en què l’autor va ser abatut, soldats israelians han segellat la casa de la seva família, que s’espera que sigui enderrocada, i n’han detingut 42 membres. Encara que els islamistes de Hamàs i Jihad Islàmica van celebrar l’atac, no van reivindicar-lo i es creu que l’autor del tiroteig, un jove de 21 anys, va actuar pel seu compte. 

Durant el cap de setmana, un noi palestí de 13 anys ha ferit dues persones a trets a la Ciutat Vella de Jerusalem, quatre palestins han estat ferits en un atac d’un colon a Nablus i un palestí va ser abatut després de disparar contra un restaurant a prop de Jericó, sense causar ferits. Aquest diumenge un palestí armat ha mort a trets a prop d’una colònia a Nablus i hi ha hagut aldarulls amb cotxes cremats en diverses localitats a prop de Ramal·lah. 

Blinken a Jerusalem

L’escalada coincideix amb la visita del secretari d’Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, que dilluns es reunirà amb Netanyahu. “Tant davant dels responsables palestins com dels israelians, el secretari subratllarà la necessitat urgent de fer passos per desescalar la tensió per tal d’acabar amb el cicle de violència que ja ha costat tantes vides innocents”, ha dit el seu portaveu. 

D'altra banda, aquestes setmanes el primer ministre israelià, que s’enfronta a diversos processos per corrupció, també veu créixer l'oposició al carrer: milers d’israelians es van manifestar dissabte a la nit a Tel Aviv contra el projecte de reforma judicial que suposa més control polític del Tribunal Suprem.

stats