La UE vol que l'Autoritat Palestina substitueixi Hamàs a Gaza

La cimera de la Unió per al Mediterrani visibilitza a Barcelona el suport europeu i dels països àrabs a un estat palestí

5 min
José Manuel Albares i Josep Borrell a la foto de família del Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània a Barcelona.

BarcelonaQuan encara no s'havia confirmat l'ampliació de la treva entre Israel i Hamàs, els països de la Unió Europea i el món àrab llançaven aquest dilluns un missatge conjunt des de Barcelona: cal allargar la treva, fer arribar ajuda humanitària en quantitat suficient a la població de Gaza, evitar el desplaçament massiu de palestins i donar una oportunitat a un diàleg polític que porti a la construcció d’un estat palestí al costat d’Israel. Aquests han estat els acords de la cimera de ministres d’Exteriors de la Unió per al Mediterrani (UpM), l’únic fòrum polític de la Unió Europea amb el món àrab.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A la trobada al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, que fins a l’últim moment havia penjat d’un fil, hi ha participat el ministre d’Exteriors de l’Autoritat Palestina, però no el d’Israel, que va rebutjar ser en una trobada centrada només en la guerra. Tampoc ha participat en la reunió Qatar, que havia confirmat la seva assistència, i juga ara un paper clau en la mediació de la treva i l'intercanvi d'ostatges israelians per presoners palestins.

La treva, després de gairebé 15.000 morts –segons el recompte oficial de les autoritats palestines, tot i que es calcula que la xifra és molt més alta–, ha donat un espai per al fòrum polític. A la cimera de Barcelona no s’esperaven grans acords, però ha servit per apropar el discurs de la UE i dels actors àrabs i visibilitzar l’existència d’un espai diplomàtic compartit.

La crisi oberta entre el govern espanyol i Israel pel suport de Pedro Sánchez al reconeixement unilateral de l’estat palestí, també ha planat sobre la reunió. Amb Israel absent, el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares, s’ha reunit per separat amb el seu homòleg palestí, Ryiad Maliki, per reiterar el seu suport a l’Autoritat Palestina i a la solució dels dos estats. Diumenge l’ambaixadora espanyola a Israel va ser cridada a consultes i Espanya farà el mateix "quan sigui el moment oportú", ha dit el ministre.

El representant palestí ha agraït "la solidaritat del poble i del govern espanyol", perquè la de Sánchez, que ostenta la presidència de torn del Consell de la UE, ha estat una de les poques veus europees que ha denunciat la massacre d’innocents a Gaza. Precisament a l’arribada del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, desenes d’activistes propalestins s’han manifestat portant fotografies gegants de carrers arrasats a Gaza i una reproducció del Gernika de Picasso pintat amb els colors de la bandera palestina.

Protesta a favor de Palestina a Barcelona coincidint amb el Fòrum de la Unió per al Mediterrani.

Consens en el què, però no en el com

A la capital catalana s’han reunit 27 ministres d’Exteriors, una xifra rècord, pertanyents als països de la UpM, a més de delegacions de la Lliga Àrab i de l’Organització per a la Cooperació Islàmica, representats pel ministre d’Exteriors saudita, el príncep Faisal bin Farhan. Algèria i el Marroc, països amb qui Espanya ha tingut recents crisis diplomàtiques, han estat representants amb un rang menor.

L'objectiu de la cimera no era tant una declaració conjunta final com apropar posicions de cara a una cimera internacional que pugui abordar en el futur una sortida diplomàtica. Però també ha quedat clar que, en el què hi ha un consens prou ampli, però no en el com.

Albares i Borrell han apostat pel retorn de l’Autoritat Palestina a Gaza, com l’únic interlocutor "creïble i possible" per a un procés de pau. El 2006 Hamàs va guanyar democràticament les eleccions a l’Autoritat Palestina tant a Gaza com a Cisjordània, però ni Israel, ni els Estats Units ni tampoc la UE van acceptar el resultat. Una guerra interpalestina va donar lloc a l’existència de dos pseudogoverns als territoris ocupats palestins: Hamàs a Gaza i l’Autoritat Palestina a Cisjordània i des d’aleshores no s’han tornat a fer eleccions. Borrell, copresident de la UpM, ha dit que "l’Autoritat Palestina és millorable, però és l’únic actor legitimat i no podem esperar que li agradi a tothom per sortir de la crisi actual".

Suport a l'estat palestí

En la diplomàcia, les paraules compten, i Borrell ha volgut deixar clar el seu rebuig a l’acció militar israeliana en resposta a l’atac de Hamàs del 7 d’octubre: "Un horror no justifica un altre horror, i el fiscal del Tribunal Penal Internacional ja ha deixat clar que el respecte al dret internacional no és només un imperatiu moral, sinó també una obligació legal". El cap de la diplomàcia europea també ha admès que "Hamàs és una ideologia, i no es pot matar una idea tret que demostris que en tens una de millor". Per això ha defensat que, "per derrotar Hamàs, els palestins necessiten una perspectiva creïble d’estatalitat", és a dir, reflotar l’Autoritat Palestina.

També ha advertit Netanyahu, en referència a l’escalada a Cisjordània, que "la violència dels colons no fa Israel més segur". I ha alertat que "la regió no pot suportar una altra Naqba", un altre desplaçament forçat massiu de palestins com va passar el 1948 amb la creació de l’estat d’Israel. Borrell ha dit que ha arribat l’hora d’implementar els dos estats, una solució que considera "encara llunyana, però no inabastable", i que això requereix la implicació de tota la comunitat internacional perquè Israel i els palestins no es poden posar d’acord "en compartir una terra a la qual tenen el mateix dret".

Si ni Egipte ni cap altre país àrab vol assumir el control de Gaza, l’alternativa, ha dit Borrell, és l’ocupació de la franja per Israel, o "abandonar-la a la seva sort amb un buit de poder" com el que va passar a Somàlia. El cap de la diplomàcia europea ha assegurat que tots els països membres de la UE avalen la solució dels dos estats.

El ministre d’Exteriors de Jordània i copresident àrab de l’UpM ha reiterat que "el conflicte no va començar el 7 d’octubre" i ha acusat el govern israelià de "negar el dret a existir del poble palestí i la seva humanitat: i això també és terrorisme". I ha reclamat claredat: "La comunitat internacional ha de deixar clar que l’agressió s’ha d’aturar i que l’únic camí per a la pau és que els palestins siguin tractats com a éssers humans iguals".

A l'inici de la trobada, el ministre d'Exteriors de l'Aràbia Saudita –que abans del 7 d'octubre estava a punt de signar la normalització de relacions amb el govern de Benjamin Netanyahu– ha advertit que "l'escalada continuada no portarà objectius estratègics per cap de les parts i que només suposarà més destrucció, radicalització i massacre al preu de les vides palestines, i la seguretat regional, inclosa la d'Israel".

stats