Una quarta part dels habitants del planeta del 2050 serà africana

La reducció de la mortalitat i l’alta fertilitat, claus per entendre el ràpid creixement

En els tres minuts que es pot trigar a llegir aquesta notícia a l’Àfrica hauran nascut 180 nadons. Un naixement cada segon. Seixanta criatures per cada minut que passa. Les dades -extretes del portal Worldometers.info, que, a partir d’algoritmes, calcula en temps real l’evolució de la població mundial- constaten una realitat frenètica. L’Àfrica és una bomba demogràfica a punt d’explotar. Si continua el mateix ritme de creixement, el 2050 es duplicarà la població actual, que és de 1.200 milions d’habitants. Es calcula que llavors, és a dir, d’aquí poc més de trenta anys, el cens d’habitants superarà els 2.500 milions, és a dir, una quarta part de la població del planeta serà africana. Per al 2100, la fletxa que marca el creixement demogràfic puja fins a més de 4.100 milions de persones en un món d’11.200 milions. L’Àfrica és la regió que creix més i que creix més de pressa.

750 milions de menors

Una de les claus per entendre aquest creixement és l’edat mitjana dels africans. El continent negre és jove; de fet, és joveníssim. A la gran majoria d’estats de l’Àfrica subsahariana l’edat mitjana no supera els 20 anys. Al Níger, per exemple, és de poc més de 15 anys. A Zàmbia, de 16,5 anys. I a Somàlia d’una mica més de 17 anys. Al nord, en països com el Marroc, Algèria o Egipte, la mitjana puja, però difícilment supera els 25 anys. No és estrany, doncs, que més de la meitat del total de la població africana sigui, actualment, menor de 18 anys.

En aquest sentit, un informe de l’Unicef sobre la demografia infantil a l’Àfrica és revelador. Segons el document, la població infantil africana augmentarà en 170 milions des d’ara fins al 2030. Per tant, d’aquí poc més de deu anys hi haurà més de 750 milions de menors de 18 anys: tanta gent com hi ha ara a tot Europa. El 2055, i segons estimacions actuals, la població de nens africans superarà els mil milions. L’augment s’explica per factors culturals i socials que mantenen alta la taxa de fertilitat -fins al punt que duplica la mitjana global amb 4,7 nens per dona enfront dels 2,5 mundial-, i també per les pobres mesures anticonceptives que hi ha disponibles. Però també influeix l’augment de l’expectativa de vida i la reducció de la mortalitat infantil a causa de la millora dels sistemes sanitaris o de l’ús de medicaments.

Però l’augment de població suposa uns grans reptes i posa en alerta les institucions locals i internacionals. Segons l’Unicef, la dècada que ve el continent necessitarà uns 10 milions de professionals de l’educació i la salut per aguantar aquest ritme. “Si l’Àfrica intensifica les inversions en nens i joves, transforma els seus sistemes educatius i empodera les dones podrà obtenir resultats més ràpids, més consistents i més llargs en la seva transició demogràfica”, deia fa uns mesos Marie-Pierre Poirier, directora regional de l’Unicef a l’Àfrica.

Contràriament, el que pot significar una oportunitat també pot ser un problema. Un dels mals endèmics que recorren la societat africana és la desocupació. Sobretot entre els joves. Per tant, si no arriben les inversions pertinents, aquestes noves -i nombroses- generacions corren el perill de veure’s abocades a una perillosa espiral de frustració i inestabilitat i d’iniciar el camí de l’immigració.

Gairebé 12 milions de naixements aquest 2018

Un augment que ve d’antic

El 1950 la població africana no arribava als 300 milions de persones. En gairebé set dècades, s’ha quatriplicat.

La regió que més creix

El continent negre representaria més de la meitat del creixement demogràfic global previst en les pròximes dècades.

Naixements a l’any

Des què va començar l’any, a l’Àfrica hi han nascut més d’11,5 milions de nens i nenes.

Naixements per dia

Cada dia hi naixen 110.000 persones i hi moren unes 30.000. Per tant, el saldo és positiu en 80.000 africans cada dia.

El gegant nigerià

Nigèria, amb 200 milions d’habitants, és l’exemple de l’augment demogràfic ja que arribarà als 400 milions el 2050 i serà el tercer país més poblat del món.

Més continguts de