Internacional 20/12/2018

La RD Congo prorroga, un cop més, les eleccions presidencials

Suspenen les eleccions previstes per a aquest diumenge arran de la crema de paperetes per votar

Ara
2 min
El president de la Comissió Electoral Nacional Independent (CENI), Corneille Nangaa, en una roda de premsa on anuncia l'emplaçament de les eleccions.

BarcelonaLa República Democràtica del Congo no celebrarà les eleccions previstes per a aquest diumenge i les posposa fins al diumenge 30 de desembre. Així ho ha anunciat aquest dijous el president de la Comissió Electoral Nacional Independent (CENI), Corneille Nangaa, que ha declarat en roda de premsa que la crema de material electoral la nit del 12 al 13 de desembre ha obligat a posposar les votacions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La coalició opositora Lamuka –que significa "desperta't" en la llengua local– ha difós un comunicat en què denunciava que "després de dos anys de retards constitucionals, un emplaçament com aquest és injustificable". I és que aquests comicis s'haurien d'haver celebrat el desembre del 2016 quan s'acabava el segon mandat de l'actual president, Joseph Kabila. En aquella ocasió, però, la CENI va al·legar problemes tècnics que inhabilitaven el procés electoral.

"La CENI i el govern il·legítim del senyor Kabila han tingut molt de temps per preparar unes bones eleccions, creïbles i pacífiques", afegeix el comunicat de Lamuka, que també ha cridat la població a manifestar-se contra aquest nou emplaçament electoral.

Ciutadans congolesos protesten en contra de la prorroga de les eleccions.

Les flames de la capital congolesa, Kinshasa, van cremar "paperetes, fabricades per Corea del Sud, i diverses màquines de votació" que no estaran a punt fins al 25 de desembre, segons ha anunciat el responsable de la comissió.

A banda de l'incendi, els candidats també han fet referència a altres problemes que viu el país i que han afavorit aquest endarreriment. La "violència ètnica" que es viu a diferents parts del país o el brot d'Ebola que ha afectat el nord-est del país i fins avui ha provocat 326 morts.

Desacord i protestes

El moviment ciutadà Lucha també ha manifestat en un comunicat el seu desacord amb la decisió, que qualifica d'"insult a la paciència del poble". Fins i tot centenars d'estudiants s'han congregat a la Universitat de Kinshasa per reclamar la celebració de les eleccions.

Mentrestant, el president del CENI ha assegurat que publicaran els detalls de les properes votacions aquest divendres.

Segons la llei electoral de la RDC, les votacions només es poden fer en dia festiu o en diumenge. És per això que s'han posposat fins la setmana que ve. Es calcula que almenys 40 milions de persones participaran en la jornada.

Paral·lelament, l'associació congolesa d'Accés a la Justícia (ACAJ) ha confirmat la mort de fins a deu persones en actes electorals a la RD Congo des que va començar la campanya, el 22 de novembre.

stats