ELECCIONS EUA

Un llarg recompte: de quins estats hem d'estar pendents

El vot per correu obre bretxa per a Biden, que consolida les possibilitats d'arribar a la Casa Blanca

La batalla entre Joe Biden i Donald Trump es lliura pràcticament en sis o, a tot estirar, set estats claus. A una nit electoral de dimarts prou decebedora per als demòcrates, una vegada més per sota de les expectatives que els donaven les enquestes, l'ha seguit un matí prou esperançador, en què s'han obert dues grans vies d'aigua en el cinturó industrial del nord i s'ha consolidat Arizona, que el 2016 va caure del cantó republicà.

Tot plegat és una situació cada cop més favorable als interessos de l'aspirant, i que situa Donald Trump en una posició molt complicada. El recompte del vot per correu i el dels votants absents, que van emetre el seu sufragi en un col·legi distint del que tenien assignat inicialment, dirigeixen els demòcrates cap a la Casa Blanca. Justament, impedir aquest recompte de vots per correu i d'absents és el que voldria Trump, que dimecres a la matinada va amenaçar amb recórrer al Tribunal Suprem per evitar un "frau" sobre el qual no té cap prova. 

Calen 270 vots electorals per guanyar la presidència als Estats Units, i de moment cap dels dos candidats els ha assolit.

  • Wisconsin i Michigan. En les primeres hores de la matinada de dimecres, Donald Trump liderava amb prou avantatge aquests dos estats del cinturó industrial del nord. Però a mesura que han anat passant les hores, primer Wisconsin i posteriorment Michigan s'han anat tornant blaves. El recompte dels vots per correu i dels absents, especialment al comtat de Milwaukee, un reducte democràtic molt sòlid i molt poblat, va possibilitar capgirar la tendència. Amb els principals comtats urbans, i el 97% dels vots comptats, el president del partit demòcrata de Wisconsin, Ben Wikler, i els demòcrates estatals hi han projectat la victòria. Pel que fa a Michigan, Biden s'ha avançat a Trump amb els vots pendents de comptar al comtat de Wayne, un altre bastió demòcrata, i a llocs com el comtat de Macomb al suburbi de Detroit i de Grand Rapids, al comtat de Kent. Al final del dia als Estats Units, la matinada a Catalunya, l'estat pot conèixer qui s'endurà els 16 vots electorals (la diferència en xifres absolutes és d'uns 34.000 vots), molt probablement Joe Biden, que els sumaria als  10 de Wisconsin.
  •  
  • Pennsilvània. Una de les característiques de l'estat, que aporta 20 delegats al col·legi electoral, és que admetrà paperetes enviades per correu fins divendres, sempre que s'hagin segellat el mateix dia de les eleccions o abans. Fins aleshores serà molt difícil conèixer el guanyador: si l'estat és blau (demòcrata) o vermell (republicà). Com ha passat amb Michigan i Wisconsin, i en encara ara, les primeres dades del recompte afavoreixen Donald Trump, que manté un avantatge de vots superior lleugerament al mig milió. Però el vot per correu i el dels absents supera els 1,4 milions. Paperetes que provenen, bàsicament, de Filadèlfia i dels comtats que l'envolten; de la industrial  Pittsburgh i el comtat d'Alegheny, totes dues àrees demòcrates i molt populoses. De fet, la resta de comtats que falten per escrutar són sòlidament demòcrates. Per tant, fins i tot amb una diferència tan pronunciada, Joe Biden encara té opcions d'endur-se els 20 delegats. I mentre que Trump necessita Pennsilvània per arribar a la Casa Blanca, si Biden manté Michigan i Wisconsin, potser la victòria en aquest estat no li resulta tan necessària. Fins divendres, però, no hi haurà resultats.
  • Arizona. El vot de la comunitat llatina, tradicionalment poc participativa en les eleccions presidencials, ha possibilitat un canvi demogràfic a l'estat que hauria afavorit en canvi de color, de vermell a blau, en relació amb les eleccions del 2016. Tot i que encara falten més del 10% de vots per comptar, el fet que la gran majoria siguin paperetes per correu del comptat de Maricopa, on en anys recents molts joves s'han traslladat des de Califòrnia, fa preveure que l'avantatge, de gairebé cent mil vots, es mantindrà fins a consolidar per a Biden els 11 delegats.
  • Geòrgia i Carolina del Nord. Dos dels estats del sud que aquest dimecres a la tarda lidera Donald Trump amb 104.000 i 76.000 vots, respectivament, però en els quals encara queda un percentatge de vot molt important per comptar, al voltant del 20%. A Geòrgia, en concret a Atlanta i els comtats dels voltants, DeKalb, Fulton i Cobb, són nuclis de població on els demòcrates acumulen un electoral molt sòlid i on el vot per correu també els pot afavorir i fer que s'enduguin, finalment, els 16 delegats. Passa el mateix a Carolina del Nord, que tradicionalment no és un estat frontissa. Des del 1980 ha votat republicà amb l'excepció del 2008, que ho va fer per Obama. Va continuar en mans demòcrates fins al 2016. Però amb una població suburbana i de formació universitària que augmenta ràpidament, els 13 membres del Col·legi Electoral de l’estat poden acabar en mans de Joe Biden. La gran majoria dels vots que s’han escrutat fins ara són anticipats, cosa que significa que les xifres dels del correu són, en teoria, més favorables a Biden. És, però, el més improbable dels estats encara a l'aire que es pugui endur.
  • Nevada. Els resultats no es coneixeran fins a aquest dijous. El recompte, de moment, és molt ajustat. Poc més de 8.000 vots per a Joe Biden. Però els 6 delegats poden ajudar molt la causa demòcrata. El comtat de Las Vegas és un dels que encara queda per comptar. Tradicionalment és demòcrata, i prou poblat. Per tant, tot i que ara la diferència és mínima, podria encara augmentar. Si Biden guanya Nevada i s'emporta també Arizona i Michigan, no necessitaria aconseguir la victòria a Pennsilvània per arribar a la Casa Blanca.

Trump diu que anirà al Suprem perquè s’aturi el recompte de vots: "Hem guanyat les eleccions"

No serà, però, fins a les primeres hores de dijous als Estats Units que es pugui tenir una idea més aproximada de qui serà el pròxim president dels Estats Units. De moment, tant Joe Biden com Donald Trump conserven les opcions. En les últimes hores, però, ha canviat la direcció del vent. Ara bufa lleugerament a favor dels demòcrates.

Biden demana “paciència” i es veu “en el bon camí per guanyar”