Internacional 28/12/2018

Assalten un centre d'Ebola a la RD Congo i en fugen 24 pacients

Manifestants furiosos protesten per l'ajornament de les eleccions generals a l'est del país

Ara
2 min
El centre d'Ebola a la localitat de Beni, instants després que fos assaltat.

BarcelonaManifestants furiosos amb l’ajornament de les eleccions generals a tres circumscripcions de l’est de la República Democràtica (RD) del Congo van assaltar ahir un centre d’assistència a malalts sospitosos de tenir Ebola a la localitat de Beni, al nord-est del país. La policia va carregar contra els manifestants amb gasos lacrimògens i fins i tot va disparar trets a l’aire, però no va poder evitar que 24 malalts fugissin del centre. Disset d’aquests pacients havien donat negatiu en la prova de l’Ebola, però la resta encara estaven esperant el diagnòstic, i per tant no se sap si tenen el virus.

Les eleccions generals de la RD Congo se celebren aquest diumenge, però la comissió electoral va anunciar dimecres que ajornava els comicis a les tres circumscripcions afectades pel brot d’Ebola. Això vol dir que 1,2 milions de votants no podran participar en les eleccions, de moment. L’oposició considera que l’ajornament és una nova jugada del president sortint, Joseph Kabila, per intentar afavorir els seus interessos a les urnes, ja que les regions afectades són el graner dels possibles vots per a un canvi polític al país.

“És una maniobra del president de la comissió electoral, Corneille Nangaa, per eternitzar Kabila al poder”, va explicar a l’agència Efe un portaveu de la Unió per a la Democràcia i el Progrés, que presenta el candidat Félix Tshisekedi. La comissió electoral ha fixat una nova data per a les votacions en aquestes tres circumscripcions: el març. Però com que els comicis es mantenen per diumenge a la resta del país, el nou president prendrà possessió al gener, sense tenir en compte els 1,2 milions de paperetes dels ciutadans afectats.

Aquesta situació encara agreuja més el malestar en aquest país: les votacions s’havien d’haver celebrat fa dos anys, però s’han anat ajornant a causa de la inseguretat i dels problemes per elaborar un cens. També és una incògnita saber què passarà diumenge.

Les circumscripcions afectades per la decisió de la comissió electoral són feus de l'oposició política a Joseph Kabila, que va assolir el càrrec de govern el 2001 arran de l'assassinat del seu pare, Laurent-Désiré Kabila, i que aquests anys ha governat el país sense respectar els drets humans i cometent tota mena d'abusos. Amb la decisió de l'ajornament dels comicis en aquesta zona s'allunyen les possibilitats que la República Democràtica del Congo tingui un traspàs de poder pacífic per primer cop en la seva història i dona arguments a les queixes de l'oposició que els retards per convocar eleccions formen part de l'estratègia de Kabila.

stats