PRÒXIM ORIENT
Internacional 04/12/2019

El president de l'Iran demana l'alliberament dels detinguts durant les protestes

Rouhani torna a mostrar-se disposat a dialogar amb Trump si retira les sancions

Ara
2 min
Hassan Rouhani en la seva intervenció a Teheran

BarcelonaHassan Rouhani ha demanat aquest dimecres l’alliberament de les persones detingudes “innocents que no anaven armades” durant les dues setmanes de protesta a l'Iran en contra de l’encariment del preu de la benzina. Amb un to conciliador, el president iranià ha demanat “clemència religiosa i islàmica” contra els arrestats que no van cometre delictes i, en aquest sentit, ha admès que hi ha empresonats per haver cremat pneumàtics durant les manifestacions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En termes similars s’ha expressat el líder suprem, Ali Khamenei, que a través d’una carta oberta ha indicat que tant les víctimes com les seves famílies han de ser tractades basant-se en el principi “de la compassió islàmica”. Fins i tot ha demanat a les autoritats civils que aquest col·lectiu quedi protegit sota l’estatus de màrtirs, que es tradueix en ajudes i beneficis socials. Segons l’agència oficial IRNA, l’aiatol·là ha apostat per diferenciar entre els que van participar activament en els disturbis i els que s’hi van veure involuntàriament involucrats.

La decisió del govern iranià el 15 de novembre d’apujar el preu del combustible fins a un 300% va fer esclatar una revolta popular a més d’un centenar de pobles i ciutats que va derivar en una protesta contra la rigidesa del règim i la reculada de l’economia, centrada en l’exportació del petroli. Les classes mitjanes i els joves formats però sense possibilitat d’accedir a una feina són els sectors més perjudicats de la situació i els que s’han situat a primera fila de les revoltes.

Més de 200 morts, segons Amnistia Internacional

Tot i que l’executiu de Teheran ha evitat quantificar la xifra de víctimes de la repressió policial, Amnistia Internacional ha documentat almenys 208 manifestants morts, mentre que la televisió estatal ha parlat tan sols d’uns quants. La xifra suposa que l’actual crisi és la més sagnant des de la caiguda del xa i el triomf de la Revolució Islàmica el 1979. Pel que fa als detinguts, un diputat citat sense identificar per l’agència Reuters assenyala que són 7.000, però fonts oficials han rebaixat la xifra a 2.021

En aquest intent de reduir la tensió social a l’Iran, Rouhani ha mantingut la crítica contra el govern de Donald Trump. “La situació actual no és culpa nostra sinó conseqüència d’un acte cruel de la Casa Blanca”, ha manifestat en relació a les sancions que Washington ha tornat a imposar a Teheran després de trencar l’acord nuclear signat per Barack Obama el 2015.

La resposta de l’Iran a la sortida de Washington de l’acord s’ha traduït alhora en l’incompliment de part dels compromisos adquirits, com el de limitar l’enriquiment d'urani. Sense els Estats Units, el pacte, signat també per les altres potències nuclears, penja d’un fil i Rouhani insisteix en assegurar que està disposat a seure a la taula amb Donald Trump sempre que retiri les sancions que ofeguen l'economia iraniana.

stats