Internacional 16/04/2015

El tresorer del partit de Rousseff dimiteix per l'escàndol de corrupció de Petrobras

Joao Vaccari ha estat detingut com a presumpte cap de la trama que passava els diners d'ofertes inflades de constructores al Partit dels Treballadors

Agències
2 min

Sao PauloEl tresorer del Partit dels Treballadors del Brasil (PT), Joao Vaccari, ha dimitit, després de ser detingut en l'escàndol de corrupció del gegant petrolier Petrobras que esquitxa el partit de la presidenta Dilma Rousseff.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Vaccari és acusat per un suposat esquema en què el partit rebia els diner d'ofertes inflades per executius la petroliera i empreses de construcció. El president del Partit Rui Falcao ha defensat la seva confiança en el tresorer, que és fins ara el càrrec de més rang proper a Rousseff que ha estat detingut en l'afer. Més de 40 polítics, inclosos els caps de les dues cambres del Congrés, estan sent investigats pel cas.

L'arrest posa més pressió sobre la president, que s'enfronta a una onada de protestes al carrer i ha vist caure en picat el la seva popularitat, des que va ser reelegida fa quatre mesos. Aquest dijous milers de manifestants han sortit al carrer per denunciar la nova llei de privatitzacions del treball. La mateixa Rousseff havia exercit com a executiva del gegant petrolier brasiler, de titularitat pública en bona part del període en què es van produir els fets.

La fiscalia acusa Vaccari de servir d'enllaç del PT en un esquema on els funcionaris del petroli en connivència amb les empreses de construcció van inflar artificialment els contractes amb milers de milions d'euros. Una part dels diners es desviava al partit i els seus aliats.

Petrobras és la companyia més gran del Brasil i un pilar de la seva economia, amb un 13% del PIB. L'empresa ha perdut bona part del seu valor de mercat des del setembre. En la investigació, desenes d'executius de sis de les majors empreses d'enginyeria del Brasil i dos exdirectius de Petrobras han estat acusats de rentat de diners, suborn i de canalitzar els diners de l'empresa als polítics.

Els fiscals han demanat a la Cort Suprema autorització per investigar desenes de legisladors, inclosos els portaveus de les dues cambres del Congrés, sospitosos d'haver rebut suborns.

stats