Internacional 13/06/2022

Rússia ha utilitzat bombes de dispersió prohibides contra civils a Khàrkiv

Una investigació d'Amnistia Internacional revela que 606 civils han mort a causa dels bombardejos indiscriminats a la ciutat

ARA
2 min
Amnistía internacional denuncia l'ús d'armament prohibit per part de les tropes russes

BarcelonaLes forces russes han fet ús d'armament prohibit per acabar amb la vida de centenars de civils a la ciutat ucraïnesa de Khàrkiv, segons ha revelat aquest dilluns Amnistía Internacional. Al seu nou informe, titulat "Qualsevol pot morir en qualsevol moment: atacs indiscriminats de les tropes russes a Khàrkiv", l'organització documenta com l'exèrcit del Kremlin ha utilitzat municions de fragmentació i mines de dispersió, prohibides pels tractats internacionals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Han mort persones a casa seva i als carrers mentre feien cua per rebre ajuda humanitària o quan compraven aliments i medicines", denuncia Donatella Rovera, que assegura que Rússia ha de retre comptes per les seves accions i que les víctimes i les seves famílies han de rebre una reparació. Des que va començar el conflicte, 606 civils han mort i 1.248 han resultat ferits a Khàrviv, la segona ciutat d'Ucraïna, a l'est del país, que abans de la guerra tenia una població d'un milió i mig d'habitants.

La investigació, que ha examinat 41 atacs i per la qual s'han entrevistat 160 persones de Khàrkiv, revela que el 15 d'abril les forces russes van disparar municions de fragmentació al barri d'Industrialni que van matar nou persones i en van ferir 35, entre els quals hi havia menors d'edat.

Oksana Litvinienko, de 41 anys i que va morir l'11 de juny, va patir ferides molt greus mentre passejava amb el seu marit i la seva filla en el moment de l'explosió. Com als cossos d'altres víctimes, els metges hi van trobar fragments de bombes 9N210 i 9N235. Entre els testimonis que recull l'informe hi ha també el de Veronica Txerevitxko, una dona de 30 anys que va perdre una cama quan un coet Grad va impactar en un parc infantil al barri de Saltivka. "Estava asseguda en un banc quan vaig sentir un xiulet i es va produir l'explosió. Vaig despertar a l'hospital sense la cama dreta", explica a Amnistia. L'organització recorda que els coets no guiats són imprecisos i tenen un marge d'error de més de 100 metres.

Amnistia Internacional denuncia que les forces ucraïneses també han llançat atacs contra barris residencials posant en perill la població civil, cosa que "viola el dret internacional humanitari, però que no justifica els atacs indiscriminats de l'exèrcit rus".

stats