Putin sobre Ucraïna: "Hem de pensar en la manera d'aturar aquesta tragèdia"

El president rus afirma que entén que la mort de civils a Ucraïna causi "commoció", però critica la doble moral d'Occident amb la guerra a Gaza

2 min
El president rus, Vladímir Putin, en una reunió virtual del G-20.

BarcelonaEl president de Rússia, Vladímir Putin, ha aprofitat una reunió telemàtica del G-20 per fer sentir la seva veu en un fòrum global per primera vegada des que va llançar la invasió a gran escala d'Ucraïna el febrer del 2022. Amb els líders internacionals centrats en el conflicte a Gaza, Putin s'ha volgut mostrar menys bel·ligerant i s'ha referit a la guerra d'Ucraïna com una "tragèdia". "Les accions militars són sempre una tragèdia per a persones i famílies concretes i per al país en general. Sens dubte, hem de pensar en la manera d'aturar aquesta tragèdia", ha dit en una intervenció emesa a la televisió pública.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Putin també ha subratllat que Rússia no s'ha negat "mai" a establir negociacions de pau amb Kíiv, sinó que ha estat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, qui ha rebutjat dialogar amb el líder rus. Aquest argument és habitual en Putin, que sovint ha atribuït a Ucraïna la culpa que no hi hagi cap moviment cap a la pau negociada, tot i que Rússia no cedeix en la seva exigència que qualsevol acord ha de partir de la "realitat territorial" actual, referint-se a les annexions il·legals de territori ucraïnès. Amb tot, la utilització del terme tragèdia sí que representa una certa novetat en el to de Putin. Arriba després que s'hagi posicionat clarament a favor de Palestina i s'hagi postulat com un potencial mediador en el conflicte amb Israel.

Val a dir que aquesta paraula l'ha utilitzada també per llançar un dard a Occident, a qui ha acusat de tenir una doble moral, exposada ara amb les guerres a Ucraïna i a Gaza. Putin ha fet al·lusió als líders que s'han mostrat "commocionats" amb les conseqüències de "l'agressió" russa contra el país veí i els ha respost amb diverses comparacions. "Entenc que aquesta guerra i la mort de persones commogui. ¿I el cop sanguinari a Ucraïna el 2014 que va desembocar en la guerra del règim de Kíiv contra el seu propi poble al Donbass? ¿No commou?" "I l'extermini de la població civil a Palestina, a la franja de Gaza, ¿això no impressiona? I el fet que metges hagin d'operar nens [...] sense anestèsia, ¿això no impacta?" Una altra novetat destacada és la utilització del terme guerra per referir-se al conflicte d'Ucraïna en comptes d'operació militar especial.

Putin no assistia a cap reunió del G-20 des de feia tres anys –tampoc a les virtuals–, però sí que ha participat aquest dimecres en la trobada convocada pel president indi, Narendra Modi, a punt de tancar el mandat rotatori. En canvi, no hi han assistit ni el president dels Estats Units, Joe Biden, ni el de la Xina, Xi Jinping.

Els participants en la reunió han apostat per la solució de dos estats per posar fi al conflicte a Gaza i han subratllat que el diàleg i la diplomàcia són "l'única via per resoldre els conflictes internacionals", segons ha afirmat Modi a la clausura. Els líders de les principals economies del món també han condemnat el terrorisme i la mort de civils en la guerra entre Israel i Hamàs i han acordat l'enviament "ràpid i eficaç" d'ajuda humanitària a la Franja.

stats