Rússia
Internacional Rússia 02/05/2024

Putin treu pit i exposa com a trofeus els tancs occidentals capturats a Ucraïna

Les peces més destacades de l'exposició, que inclou una trentena de vehicles, són un tanc Leopard alemany i un Abrams estatunidenc

ARA
2 min
L'exposició "Trofeus de l'exèrcit rus", aquest dimecres a Moscou

BarcelonaCada any el dia 9 de maig el Kremlin commemora la victòria soviètica sobre l'Alemanya nazi amb una gran desfilada militar per la plaça Roja de Moscou presidida des de fa gairebé tres dècades per Vladímir Putin. Aquest any Rússia afegeix a aquesta efemèride dos grans esdeveniments més: la cinquena investidura de Putin com a president del país, que se celebrarà el dia 7, i l'exposició "Trofeus de l'exèrcit rus", que aquest dimecres, festiu a Rússia, era plena a vessar. Els "trofeus", que s'exposen a l'exterior d'un museu dedicat a la victòria soviètica sobre els nazis, són tancs occidentals que l'exèrcit ha capturat a Ucraïna.

Un tanc ucraïnès capturat, a l'exposició "Trofeus de l'exèrcit rus", aquest dimecres a Moscou

Les peces més destacades de l'exposició, que inclou una trentena de vehicles, són un tanc Leopard alemany i un Abrams estatunidenc, però també hi ha tancs francesos. És gairebé tot el que el Kremlin pot mostrar després d'un any en què, si bé Rússia ha pogut recuperar la iniciativa al front, les seves victòries militars han sigut a base de superioritat numèrica i amb un nombre de baixes sempre alt.

Un tanc Abrams estatunidenc a l'exposició de trofeus a Moscou

"La història s'està repetint", va escriure en un comunicat el ministeri de Defensa rus en referència als tancs alemanys capturats que la Unió Soviètica va exposar a Moscou el 1943, dos anys abans de la victòria aliada a la Segona Guerra Mundial. "Aquests trofeus ensenyen la nostra força. Cap equipament militar occidental canviarà la situació al camp de batalla", afegia el comunicat, que arriba pocs dies després de l'aprovació als Estats Units d'un paquet d'ajuda militar per Kíiv de 61.000 milions de dòlars.

No és la primera exposició de vehicles capturats que es fa des de l'inici de la guerra. L'agost passat, pel Dia de la Independència d'Ucraïna, es va exposar a Kíiv armament capturat o destruït rus. A Estònia, Letònia i Lituània també s'han fet mostres d'armament confiscat, tot i que van rebre alguna mostra de solidaritat per part d'alguns membres de les minories russes d'aquests països.

Els visitants a l'exposició "Trofeus de l'exèrcit rus" envoltant un tanc Leopard alemany, aquest dimecres a Moscou
stats