Internacional Rússia 30/04/2023

Ucraïna ja no és un paradís per als gàngsters

Ha transformat la delinqüència, no només a Rússia i Ucraïna, sinó a tot el món

THE ECONOMIST
4 min
El port d'Odessa era abans de la guerra un dels centres de les xarxes mundials de contraban.

Aleksandr Otdelnov és el propietari d'una atracció turística poc habitual: un museu de contraban. El contraban ha circulat per la seva Odessa natal des del segle XVIII. El museu exhibia des de perles i pistoles introduïdes d'amagat a la Rússia imperial fins a botins més contemporanis. Però el van tancar per la pandèmia i després per la guerra. "El port va deixar de funcionar i tot es va parar", explica Otdelnov. I no només el turisme. Odessa havia estat un punt clau en la xarxa del crim organitzat que anava d'Ucraïna i Rússia fins a l'Afganistan o els Andes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La invasió russa ha colpejat aquest submon com un terratrèmol. La gran majoria dels mafiosos ucraïnesos han deixat de col·laborar amb els seus socis russos: "Som lladres, estem en contra de qualsevol estat, però hem decidit estar a favor d'Ucraïna", confessa un d'ells.

Les lucratives rutes de contraban d'heroïna s'estan traçant de nou, la qual cosa afecta els preus i els beneficis del crim organitzat a milers de quilòmetres de distància. Si l'alteració perdura, podria canviar la delinqüència mundial.

Neteja a mitges

Ucraïna ha lluitat contra la corrupció des que va abandonar la Unió Soviètica el 1991. La revolució del Maidan de 2013-14 va enderrocar un president corrupte i part de l'oligarquia que li donava suport. El 2019 Volodímir Zelenski va ser elegit president amb una plataforma anticorrupció i va aprovar reformes per acabar amb la màfia. Però en el millor dels casos va ser una neteja a mig fer.

Diferents grups es disputaven de manera violenta els baixos fons en les zones sota control del govern d'Ucraïna. Tres coses vinculaven el país amb les xarxes de delinqüència internacionals: una "superautopista" de contraban que unia Rússia i Ucraïna i travessava el territori del Donbass ocupat pel Kremlin des del 2014, Odessa i altres ports del mar Negre que eren punts neuràlgics de contraban i una xarxa de producció de matèries il·lícites dins del país. Aquesta infraestructura secundava diferents models de negoci per a diferents productes. Abans de la guerra, era el quart país europeu amb més confiscacions d'heroïna.

Repercussions a tot el món

La guerra ho ha canviat tot i ha creat "un entorn de risc inacceptable per al tràfic il·lícit internacional", segons un nou informe del govern dels Estats Units. Els ports del mar Negre s'han tancat a la navegació o l'han restringida. El front de guerra talla la superautopista. L'allistament a Ucraïna ha privat de mà d'obra el crim organitzat, i la llei marcial ha posat fi a una àmplia gamma d'activitats delictives. A més, els tocs de queda dificulten els moviments nocturns.

Les repercussions es fan notar a tot el món a mesura que les xarxes de contraban es reconfiguren per evitar el pas per Ucraïna: a les duanes de Turquia està augmentant el flux d'heroïna i metamfetamina a través de la frontera amb l'Iran, a Lituània el tràfic de tabac il·legal s'ha multiplicat per quatre, i Estònia ha confiscat 3,5 tones de cocaïna llatinoamericana per valor d'uns 500 milions d'euros. El bloqueig dels ports ucraïnesos del mar Negre i l'augment dels controls a Europa Occidental expliquen més confiscacions a Rússia, com el 10 d'abril, quan la policia va requisar 700 quilos de cocaïna a Moscou.

La guerra també ha suposat noves oportunitats a curt termini per als mafiosos a Ucraïna. Una d'elles és el tràfic de persones. L'ONU calcula que uns 5 milions de refugiats ucraïnesos estan sota "protecció temporal" a Europa, i la seva experiència suggereix que uns 100.000 podrien convertir-se en víctimes de tràfic. A vegades pot ser tan senzill com passar-los d'amagat pel control de passaports ucraïnès. "Passa –afirma un alt funcionari d'Europol–, però molt menys del que ens esperàvem".

Abans de la invasió, Ucraïna tenia entre 7 i 9 milions d'armes de foc legals. També és sabut històricament que les guerres alimenten el tràfic d'armes: avui les armes procedents de l'antiga Iugoslàvia s'utilitzen en delictes violents a tot Europa. Fins ara, però, tot va bé: "No observem un tràfic d'armes sistemàtic ni organitzat", afirma el responsable d'Europol.

Una oportunitat per a Ucraïna

Ucraïna podria afeblir la màfia. El principal esforç ha de venir de l'interior del país: un projecte de llei del desembre pretén reformar la planificació urbanística. Documents governamentals relacionats afirmen que el sector de la construcció és propens a l'"abús de poder", la "corrupció general" i l'"elusió del càstig". Al gener, Zelenski va acomiadar quatre viceministres i cinc governadors regionals per corrupció, segons Reuters. La pressió exterior pot ajudar: és probable que els fons per a la reconstrucció procedeixin en gran manera de l'estranger i vinguin amb condicions. Encara falten molts anys perquè Ucraïna ingressi a la UE, però el procés de convergència amb les normes europees és una palanca per combatre el crim organitzat.

La guerra ha tallat els vells vincles entre el país i les xarxes criminals russes, possiblement per anys. Ha donat a l'estat ucraïnès més legitimitat pública per combatre l'oligarquia i pot augmentar la participació i l'escrutini de la UE en la seva economia. Ningú assenyat creu que el contraban a Odessa quedi relegat a un museu, però hi ha una possibilitat que Ucraïna deixi per fi de ser el paradís dels gàngsters.

stats