Biden: "Putin és responsable de la mort de Navalni"

La Unió Europea i els Estats Units responsabilitzen el Kremlin de la mort de Navalni

3 min
El president dels Estats Units, Joe Biden.

Brussel·lesPocs minuts després de la mort de l'opositor rus Aleksei Navalni, diferents dirigents de la Unió Europea i dels Estats Units han sortit a mostrar la seva indignació i n'han responsabilitzat Rússia. El més contundent, probablement, ha estat el president nord-americà, Joe Biden, en una compareixença des de la Casa Blanca: "Putin és responsable de la mort de Navalni. És així. Ningú s'ha de deixar enganyar. Ni a Rússia ni en cap lloc del món". Biden ha destinat bona part del seu discurs a parlar sobre el líder opositor rus. “Aleksei Navalni va enfrontar amb valentia la corrupció, la violència i tot allò dolent que feia Putin. En resposta, Putin el va enverinar, el va fer arrestar i el va processar per delictes inventats. El va enviar a la presó, aïllat. Però fins i tot així, Navalni va poder continuar denunciant les mentides de Putin, fins i tot a la presó, era una veu poderosa per la veritat", va apuntar el president dels EUA. I va afegir: "Navalni podria haver viscut amb seguretat a l'exili després de l'intent d'assassinat contra ell el 2020, però va tornar a Rússia sabent que probablement seria empresonat o fins i tot assassinat".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de Brussel·les, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha sigut el primer a reaccionar a la notícia. També ha assenyalat el Kremlin. "La Unió Europea considera el règim rus com l'únic responsable d'aquesta mort tràgica", ha apuntat a les xarxes socials.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha dit que està "profundament consternada i entristida" per la mort del principal opositor de Rússia, i també ha assenyalat cap al Kremlin. "Un nefast recordatori sobre qui és Putin i el seu règim", ha lamentat la dirigent conservadora. També ha dit que "res no fa més por" al Kremlin que "la dissidència del seu propi poble" i ha fet una crida a "mantenir-se units en la lluita per salvaguardar la llibertat i la seguretat dels que s'atreveixen a enfrontar-se a l'autocràcia".

Qui encara ha anat un pas més enllà és el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, que ha apostat per "ser clars" i ha afirmat que "això és responsabilitat exclusiva de Putin", si bé ha dit que encara està a "l'espera de més informació". "Va ser un home molt valent que va dedicar la seva vida a salvar l'honor de Rússia, i va donar esperança als demòcrates i a la societat civil", ha afegit el dirigent català sobre Navalni. En la mateixa línia, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha dit que se sent "horroritzada" per la mort de Navalni i ha afirmat que "Rússia s'ha endut la seva llibertat i la seva vida, però no la seva dignitat".

La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, també ha dit des de la Conferència de Seguretat de Múnic que Rússia és "responsable" de la mort de Navalni, que suposa un altre senyal de la "brutalitat" de Putin. "Tant li fa quina història expliquin, deixem clar que Rússia n'és la responsable", ha dit la líder estatunidenca.

En canvi, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha evitat de moment responsabilitzar Rússia de la mort del principal opositor rus, tot i que ha remarcat que Putin "té preguntes molt serioses a respondre" sobre aquest assumpte. "Tots els fets s'han d'esclarir", ha destacat el dirigent noruec en declaracions a la premsa des de la Conferència de Seguretat de Munic.

stats