Espai

S'enlaira la nau russa que retornarà a la Terra tres astronautes atrapats a l'Estació Espacial Internacional

El llançament s'havia ajornat per una segona filtració en una altra càpsula estacionada a la plataforma

2 min
Enlairament de la nau russa Soyuz MS-23 que ha de retornar a casa tres astronautes de l'Estació Espacial Internacional.

BarcelonaL'agència espacial russa, Roscosmos, ha enlairat aquesta matinada amb èxit la nau Soyuz MS-23, que haurà de retornar a casa els tres astronautes, dos russos i un nord-americà, que estaven atrapats a l'Estació Espacial Internacional des que la seva càpsula va quedar inutilitzada per una filtració. S'espera que la nova nau, que viatja sense tripulació, arribi a la plataforma espacial aquest mateix diumenge i s'hi estacioni, preparada per portar els cosmonautes a casa quan acabin la seva missió, probablement al setembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els tres homes s'havien quedat sense transport de tornada, després que la Soyuz MS-22, amb què van arribar a l'estació el setembre passat, va quedar inutilitzada el passat desembre, quan es va detectar una filtració del líquid refrigerant d'aquesta nau, suposadament per l'impacte d'un petit meteorit. La pèrdua d'aquest líquid eleva la temperatura de la cabina i Roscosmos va considerar que no es podia utilitzar per a la tornada dels astronautes, tot i que no descartava fer-la servir si calia un retorn d'emergència.

Per això, aquest divendres a la matinada, des de la plataforma de llançament de Baikonur, al Kazakhstan, Rússia ha enviat la nova càpsula, sense tripulació i amb un carregament amb 430 quilograms d'aliments, aigua i material per fer experiments. Una quantitat que, segons l'agència russa Tass, és tres cops més gran de l'habitual. I és que, després de l'incident amb la nau de retorn, s'ha allargat la missió dels astronautes. Si bé estava previst que tornessin a la Terra al març, la NASA va anunciar fa uns dies que les missions s'allargaven fins al setembre. La càpsula russa danyada serà retornada a la Terra també sense tripulació al mes de març.

La nau Soyuz MS-22 va patir una filtració del líquid refrigerant suposadament per l'impacte d'un petit meteorit.

Segona filtració

El llançament de la Soyuz MS-23 per rescatar els astronautes es va haver d'ajornar la setmana passada perquè just el dia que estava programada, el 19 de febrer, es va detectar una altra filtració en una altra nau aparcada a l'EEI. En aquest cas era una nau de càrrega no pilotada Progress MS-21 (identificada per la NASA com a Progress 82P), que va patir una despressurització per la pèrdua també de líquid refrigerant. Les agències espacials creuen que de nou va ser provocada per l'impacte d'algun petit meteorit. Tot i que aquesta filtració no tenia res a veure amb la missió de rescat, es va decidir aturar-la i es va reprogramar per a aquest divendres, 24 de febrer.

Finalment, s'ha dut a terme poc després de la 1 de la matinada hora catalana (les 3 h de la matinada hora russa). La càpsula arribarà a l'Estació Espacial Internacional en menys de dos dies, proveint d'un tiquet segur de tornada els astronautes de Roscosmos Serguei Prokopiev i Dmitri Petelin i també el de la NASA Frank Rubio.

La missió de rescat és encara un petit senyal de cooperació entre els Estats Units i Rússia almenys a nivell científic, malgrat les tensions geopolítiques entre les dues potències arran de la guerra d'Ucraïna. El distanciament de Washington i Moscou, de fet, ha portat Rússia a anunciar que no renovarà la seva participació en l'Estació Espacial Internacional quan acabi el contracte actual, el 2024. Rússia pretén ara construir la seva pròpia estació espacial, que vol que estigui operativa a partir del 2030.

stats