OPERACIÓ ANTITERRORISTA
Internacional 10/05/2012

Un espia saudita va frustrar un atemptat contra els EUA

Scott Shane / Eric Schmitt
2 min

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTONEl terrorista suïcida enviat per la branca iemenita d'Al-Qaida el mes passat per fer explotar un avió amb destinació als Estats Units coincidint amb l'aniversari de la mort d'Ossama bin Laden era, de fet, un agent d'intel·ligència de l'Aràbia Saudita que es va infiltrar al grup terrorista i es va oferir voluntari per a la missió, segons funcionaris nord-americans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un cop extraordinari, l'espia va entregar tant la innovadora bomba dissenyada per a l'atac com informació interna sobre els líders, localitzacions, mètodes i plans de l'organització a l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) dels EUA, la intel·ligència saudita i altres agències aliades. L'agent, la identitat del qual no s'ha volgut revelar, treballa per al servei saudita, que coopera des de fa anys amb la CIA contra Al-Qaida al Iemen. Va operar al país amb el ple coneixement de la CIA però no sota la seva supervisió directa, segons els funcionaris.

Una filtració incòmoda

Després de setmanes a la filial més perillosa d'Al-Qaida, l'espia va oferir informació que va permetre que la CIA dirigís diumenge un atac amb avions no tripulats que va matar Fahd Mohammed Ahmed al-Quso, el director d'operacions externes del grup terrorista. També va entregar a l'FBI la bomba, dissenyada pel màxim expert en explosius del grup per ser indetectable als controls de seguretat dels aeroports. La CIA ha mantingut en secret el complot durant setmanes perquè temia represàlies contra l'agent i la seva família.

La revelació de l'operació frustrada d'Al-Qaida, destapada dilluns per Associated Press -que havia aguantat la notícia durant dies a petició de la CIA- ha indignat els funcionaris d'intel·ligència dels EUA, que temen que la filtració desanimi els serveis d'intel·ligència estrangers a cooperar en missions complicades en el futur. El representant de Nova York a la Cambra de Representants, Peter T. King -republicà i president del Comitè de Seguretat Nacional de la Cambra de Representants-, va dir dimarts als periodistes que el govern planeja investigar la font de la filtració original. La CIA va declinar fer comentaris.

Bombes perfeccionades

Funcionaris d'intel·ligència creuen que l'explosiu és l'últim esforç del qualificat fabricant de bombes de l'organització, Ibrahim Hassan al-Asiri. També es creu que Al-Asiri va dissenyar els explosius utilitzats en l'intent d'atac fallit en un avió comercial que feia el trajecte Amsterdam-Detroit el 25 de desembre del 2009 i els que anaven empaquetats en cartutxos d'impressora que viatjaven en avions de càrrega l'octubre del 2010.

Segons les fonts, el nou artefacte estava cosit en roba interior i hauria estat molt difícil de detectar en un escorcoll exhaustiu. A diferència del dispositiu de l'atac fallit del 2009, aquesta bomba podria ser detonada de dues maneres per si una fallava. Experts forenses del laboratori de bombes de l'FBI analitzen ara si la bomba podria haver evadit els controls de seguretat dels aeroports, actualitzats després de l'atemptat fracassat del 2009.

stats