Internacional 15/12/2014

Granades encegadores i ràfegues de trets: aquest és el dramàtic moment en què la policia de Sydney acaba amb 16 hores de segrest

La policia confirma que tres persones, dos ostatges i el segrestador, han mort durant l'assalt. Quatre persones han resultat ferides

Agències
2 min

SydneySydney respira alleugerida un cop la policia de la ciutat ha donat per acabat el segrest de 17 persones, clients i treballadors d'un cafè del centre de la ciutat. Cinc dels ostatges van poder sortir del local diumenge. El segrest, obra d'un clergue musulmà, ha acabat amb la dramàtica irrupció de les forces de l'ordre en el local i el conseqüent alliberament dels ostatges. Tres persones han resultat mortes com a conseqüència de l'assalt. Dos dels morts són ostatges. El tercer és el segrestador, el clergue musulmà iranià Man Haron Monis. Hi ha també quatre ferits, tres ostatges i un policia que ha rebut un tret a la cara.

En l'operació s'ha fet servir munició real. Els cossos de seguretat han decidit intervenir després de setze hores de segrest. Ho han fet moments després que cinc persones abandonessin el local i de tancar els llums de l'establiment. Els primers trets no han estat disparats per la policia, sinó pel segrestador. Ha estat després d'aquests trets que els agents han entrat al cafè, un assalt que no ha estat programat, doncs, sinó que ha estat una decisió espontània, motivada pels trets que s'han sentit a l'interior del local. No queda clar, però, si els ostatges morts han perdut la vida durant l'assalt policial o ja haurien mort abans. Serà un jutge d'instrucció qui, després d'escoltar la versió dels agents, els ostatges, i els forenses, emetrà un veredicte sobre els fets.

Des de l'exterior, les càmeres de televisió han seguit en directe una gran activitat per part dels agents, seguides de diverses ràfegues de trets, que han il·luminat l'interior del cafè, i alguna explosió. Poc després, els ostatges que eren a l'interior del local, set segons les fonts, han començat a sortir, alguns d'ells amb les mans enlaire, a un carrer ple de policies armats, ambulàncies i cotxes de bombers. Tot, sota el so d'una sirena d'alarma.

Segons la Policia, el segrestador és Man Haron Monis, un clergue musulmà iranià que va arribar a Austràlia el 1996 com a refugiat i que ha participat o liderat nombroses protestes contra la presència de tropes australianes a l'Afganistan. Haron té també problemes amb la justícia australiana, entre altres causes, per la seva implicació en la mort de la seva exdona Noleen Pal, amb qui va tenir dues filles.

A dins del cafè, va obligar a dues persones a subjectar una bandera al vidre d'entrada amb un missatge escrit en àrab que deia "No hi ha altre Déu que Al·là i Mahoma és el seu profeta".

stats