Internacional 05/06/2017

La policia identifica dos dels tres autors de l'atemptat de Londres

La policia va detenir ahir 12 persones en un barri a l’est de la capital britànica. Des de primera hora del matí s'estan fent més escorcolls

Q. Aranda / M. Rodríguez
3 min
Khuram Shazad, britànic nascut al Pakistan de 27 anys, i Rachid Redouane, de 30 anys  i d'origen marroquí o libi. Són dos dels autors de l'atemptat de Londres, segons la policia

Londres / BarcelonaLa policia britànica ha identificat avui dos dels suposats tres terroristes implicats en l'atac de Londres de dissabte a la nit. Es diuen Khuram Shazad, britànic nascut al Pakistan de 27 anys, i Rachid Redouane, de 30 i d'origen marroquí o libi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia ha assenyalat en un comunicat que tots dos vivien al barri de Barking, a l'est de Londres, i continua investigant per establir la identitat del tercer terrorista.

Sense temps de recuperar-se de l’últim atac, Londres repeteix el dramàtic ritual de plorar els morts d’un nou atemptat que, en un balanç provisional, deixa set víctimes mortals i 48 ferits. D’aquests, 21 estat en estat crític. De moment, hi ha 12 persones detingudes. L'Estat Islàmic va reivindicar ahir a la nit l'autoria de l'atemptat a través de l'agència de notícies Amaq, que va difondre la informació a través de l'aplicació de missatges Telegram, segons va informar la cadena britànica BBC.

Aquest matí de dilluns, la policia de Londres està fent més escorcolls a dos habitatges als barris de Newham i de Barking, tots dos a l'est de la ciutat. Els agents han interrogat diverses persones però, de moment, no s'ha fet cap més detenció. La policia ha informat que coneix la identitat dels tres individus però que no pot facilitar-ne els noms per raons operatives.

Dissabte a la nit, la policia, molt cauta a l’hora de donar detalls de l’atac, no va parlar de terrorisme fins que ben entrada la matinada de diumenge Theresa May va confirmar el que tothom sospitava. Sis setmanes després del de Westminster, Londres tornava a ser objectiu terrorista.

El terror es va apoderar dels voltants del Pont de Londres i el Borough Market, una zona plena de bars i restaurants sempre plens a vessar, quan una furgoneta blanca va irrompre a gran velocitat pel vial que creua el riu Tàmesi i va atropellar una vintena de vianants que hi caminaven tranquil·lament.

En qüestió de pocs segons es va desencadenar el caos i les escenes de pànic. El conductor i dos acompanyants van continuar fins al Borough Market, a escassos metres del pont, van abandonar el vehicle i van començar una sagnia a peu, apunyalant els vianants que es trobaven amb ganivets i armes blanques de grans dimensions. Els terroristes “corrien i apunyalaven”, explicava un testimoni a la premsa. “Sortiu, sortiu”, cridava la policia als clients d’un bar de la zona. Fora la gent intentava buscar un refugi segur.

Un madrileny resident a la ciutat està desaparegut després que se’l veiés per últim cop ajudant una dona ferida.

El cap de la unitat antiterrorista de Scotland Yard, Mark Rowley, va explicar ahir que els agents van trigar vuit minuts a neutralitzar els atacants. Vuit policies van descarregar “unes 50 bales”, una xifra “sense precedents” a Londres, va matisar, per contrarestar els terroristes, que van acabar estesos a terra als afores del vell mercat, reconvertit en una animada zona d’oci.

La policia va detenir ahir 12 persones en diferents escorcolls que va fer en un bloc de pisos al districte de Barking, a l’est de la capital. Se sospita que un dels terroristes vivia en aquest edifici i testimonis apunten que estava casat i tenia dos fills. Com en anteriors atacs, les mostres de solidaritat amb els afectats i els missatges d’unitat es van repetir. “No podran amb el Regne Unit”, es llegia en un cartell manuscrit a l’entrada d’una estació de metro.

La policia de transport de Londres (TfL) ha informat avui que l'estació de tren de London Bridge i la del metro han estat reobertes després de romandre tancades com a part de la investigació. També ha assenyalat que hi haurà més presència policial a les estacions de Londres i que s'han instal·lat barreres protectores als principals ponts de Londres per impedir que els vehicles puguin enfilar-se a la vorera de vianants.

La primera ministra britànica, Theresa May, presideix avui una nova reunió del comitè d'emergència Cobra, format pels principals ministres i representants de la policia, per avaluar les mesures de seguretat al Regne Unit.

May ha deixat clar que les eleccions generals britàniques d'aquest dijous no se suspendran per aquest atemptat, el tercer contra el Regne Unit des del març passat.

stats