Internacional 07/01/2015

Shell pagarà 70 milions a Nigèria pels abocaments al delta del Níger

Els demandants calculen que els locals, la majoria pescadors, han perdut prop de 380 euros l'any per les fugues d'oli de 2008 i 2009

Agències
1 min

LondresRoyal Dutch Shell, una de les principals companyies del mercat petrolier mundial, ha informat aquest dimecres que pagarà una indemnització de 55 milions de lliures (70 milions d'euros) a Nigèria per dos abocaments (al 2008 i 2009), al delta del Níger.

L'acord entre la petroliera i els demandants evita que se celebri un judici, previst per a aquest any, al Tribunal de Justícia del Regne Unit.

"Sempre vam voler compensar la comunitat de manera justa i estem contents d'haver arribat a un acord. Des del principi vam acceptar la nostra responsabilitat als abocaments a Bodo", ha assegurat Mutiu Sunmonu, director general de la filial nigeriana de Shell, Shell Development Company of Nigeria (SPDC).

L'advocat que defensa els interessos de Bodo, Martyn Day, però, ha criticat la companyia per la tardança en les indemnitzacions. "És decepcionant haver d'esperar sis anys perquè Shell es prengui aquest cas seriosament i perquè es reconegui el vertader abast dels abocaments per al medi ambient i per als què viuen a la regió", ha afirmat Martyn Day, de la firma britànica Leigh Day.

Leigh Day calcula que els locals, la majoria pescadors, han perdut cadascun prop de 380 euros l'any per les fugues d'oli d'una de les canonades de la companyia. Segons els demandants, entre 2008 i 2009 van anar a parar al riu l'equivalent a 500.000 barrils d'oli.

Dels 55 milions de lliures, la SPDC en pagarà 35 repartits entre les 15.600 persones afectades a la comunitat de Bodo (al sud de Nigèria), i 20 milions més s'assignaran a un fons en benefici de la regió. Així, cadascuna de les persones afectades a Bodo rebrà una compensació de prop de 2.200 lliures (2.800 euros).

stats