Bòsnia
Internacional 12/07/2012

S'interromp el judici a Ratko Mladic per problemes de salut de l'acusat de genocidi

L'exlíder militar serbobosnià ha estat traslladat a un hospital "per precaució". El judici s'hauria de reprendre aquest divendres, però si l'acusat no es troba en condicions s'ajornarien les vistes per tercera vegada

Agències
2 min

L'HaiaEl judici a l'excap militar serbobosnià Ratko Mladic ha estat interromput aquest dijous per problemes de salut de l'acusat, que ha estat traslladat a un hospital per ser sotmès a una revisió mèdica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mesura s'ha pres per precaució, ha explicat Nerma Jelasic, la portaveu del Tribunal Penal Internacional per l'Antiga Iugoslàvia (TPI), que ha indicat que de moment està previst que el judici es reprengui aquest divendres.

Si Mladic no es trobés en condicions de reincorporar-se al procés, aleshores el jutge encarregat del cas prendria una decisió sobre una possible suspensió de més llarga durada.

Segons Jelasic, Mladic es va trobar malament mentre era al Tribunal i va ser atès per una infermera abans de ser traslladat a un centre hospitalari per ser sotmès a proves.

Un problema recurrent

La salut de Mladic, de 70 anys, ha estat un assumpte constant de preocupació per als magistrats i la Fiscalia, i ha plantejat dubtes sobre la continuïtat del judici. Des que se'l va detenir i traslladar a l'Haia, el processat per crims de guerra durant el conflicte dels Balcans ha estat operat d'una hèrnia i s'ha recuperat d'una pneumònia.

Anteriors ajornaments

El judici es va obrir el mes de maig i es va reprendre el 9 de juliol després de ser ajornat dues vegades per errors de la Fiscalia en entregar material a la defensa. Concretament, uns 7.000 documents que van donar fora de termini.

Està previst que les vistes –en les quals havien començat a comparèixer els testimonis de l'acusació– continuïn fins al proper 20 de juliol, quan el TPI entrarà en una aturada estiuenca de tres setmanes.

Mladic està acusat de crims de guerra i lesa humanitat, entre els quals hi ha el genocidi, comesos durant la guerra de Bòsnia (1992-1995). En particular, el general serbobosnià està acusat de l'assassinat de gairebé 8.000 musulmans a la ciutat de Srebrenica el 1995, que aleshores estava protegida pels cascos blaus holandesos.

stats