Internacional 10/12/2013

Els familiars i companys dels periodistes segrestats a Síria exigeixen el seu alliberament immediat

Sospiten que la raó del segrest és el conflicte sirià perquè no han fet cap mena de demanda econòmica ni política

M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridEls familiars i companys dels periodistes segrestats a Síria, el redactor d''El Mundo' Javier Espinosa i el fotògraf 'freelance' Ricard García Vilanova, han exigit en un acte públic el seu alliberament immediat. Els dos informadors van ser segrestats en zona rebel el 16 de setembre. Segons han explicat el director d''El Mundo', Pedro J. Ramírez, i el portaveu de la família, el fotògraf Gervasio Sánchez, s'estaven fent gestions discretes que desaconsellaven que es fes públic fins avui.

La parella de Javier Espinosa, Mónica García Prieto, també periodista especialitzada en conflictes internacionals, és la que està portat el pes de la negociació des d'allà. García Prieto ha demanat en un vídeo l'alliberament dels dos periodistes. De moment, els segrestadors, segons Sánchez, “no demanen res, només s'han limitat a dir que els periodistes espanyols segueixen sota investigació”. “Ni tan sols s'ha parlat de segrest ni econòmic ni polític, per la qual cosa tot sembla que té a veure amb el conflicte armat de Síria”, ha puntualitzat el fotògraf.

Els organitzadors de l'acte estan esperançats amb els fruits que pot donar l'acte d'avui, ja que pensen que si els segrestadors veuen els perfils dels dos periodistes en els mitjans internacionals "veuran que no té cap sentit que els mantinguin privats de llibertat".

Oficialment no tenen detalls sobre els segrestadors, però els contactes amb ells els confirmen que són rebels islamistes, probablement de l'Estat Islàmic de l'Iraq i del Llevant, una franquícia d'Al-Qaida que actua pel seu compte. Tampoc saben en quin estat es troben els segrestats. Fa un mes que sabien que estaven vius i gaudien de bona salut, però no se sap si continuen junts. “Nosaltres creiem que estan vius i bé, però és una creença. A mi m'agradaria convertir-ho en un convenciment, però és molt subjectiu", ha confessat Ramírez.

“Allà pensen que els occidentals són un actiu per aconseguir beneficis”, ha especificat Sánchez, que creu que quan els dos periodistes siguin alliberats "s'emprenyaran bastant quan sàpiguen que hem fet aquesta roda de premsa perquè sempre han fugit del protagonisme”.

Tant Pedro J. Ramírez com Gervasio Sánchez han insistit que són dos periodistes de raça, com posa de manifest la parella d'Espinosa en una vídeoconferència. García Prieto, amb dos fills petits, explica: “Hem anteposat la tragèdia a la nostra pròpia vida, amb l'únic objectiu d'aixecar una consciència col·lectiva sobre els esdeveniments a Síria".

A l'acte també s'ha reivindicat l'alliberament del periodista d'El Periódico' Marc Marginedas, segrestat des del 4 de setembre.

stats