AMÈRICA DEL SUD
Internacional 27/09/2018

Sis països demanen que el Tribunal de l’Haia obri una investigació a Veneçuela

Ara
2 min
Sis països demanen que el Tribunal de l’Haia obri una investigació a Veneçuela

BarcelonaUna petició sense precedents

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Canadà i cinc països llatinoamericans -l’Argentina, Xile, Colòmbia, el Paraguai i el Perú- van fer ahir una sol·licitud oficial perquè el Tribunal Penal Internacional investigui suposats crims de lesa humanitat a Veneçuela. Els cancellers d’aquests sis països van fer la petició formal a la fiscal d’aquest tribunal, Fatou Bensouda, en el marc de l’Assemblea General de les Nacions Unides, en la qual el president veneçolà, Nicolás Maduro, estava previst que intervingués ahir precisament. És la primera vegada que diversos governs remeten al tribunal una possible comissió de crims ocorreguts totalment al territori d’un altre país, segons va informar l’associació Human Rights Watch.

“Aquesta acció sense precedents posa en evidència la creixent preocupació de la comunitat internacional per la catàstrofe dels drets humans que pateix Veneçuela”, va destacar José Miguel Vivanco, director per a Amèrica de Human Rights Watch. “Amb la sol·licitud feta a la fiscal del tribunal, aquests governs estan expressant clarament que la falta absoluta de rendició de responsabilitats pels abusos que encara es continuen cometent és inacceptable”, va afegir. Si la fiscal de la Cort de l’Haia conclou que és oportú dur a terme una investigació, ara es podria iniciar sense necessitat de sol·licitar l’aprovació a un panel de jutges del tribunal.

Crims de lesa humanitat

Els cancellers dels sis països que es van adreçar al Tribunal Penal Internacional van acompanyar la seva sol·licitud amb dos informes elaborats per experts internacionals que documenten processos extrajudicials, tortures i detencions arbitràries a Veneçuela, sobretot durant la celebració de manifestacions contra el govern de Maduro. En concret, es tracta d’un informe realitzat per l’Oficina de l’Alt Comissionat pels Drets Humans de l’ONU, i un altre d’un grup d’experts designat pel secretari general de l’Organització d’Estats Americans, Luis Almagro.

“Membres de les forces de seguretat veneçolanes han apallissat durament i han torturat detinguts amb descàrregues elèctriques, asfíxia, agressions sexuals i altres tàctiques brutals”, va informar ahir Human Rights Watch a través d’un comunicat, en què també va destacar que més de 5.400 persones van ser arrestades a Veneçuela entre l’abril i el juliol de l’any passat.

stats