Internacional 19/12/2013

Els rebels del Sudan del Sud prenen la ciutat estratègica de Bor

Els militars sublevats es fan forts a 150 quilòmetres al nord de la capital, després d'un intent de cop d'estat el cap de setmana

Efe
1 min
Cues davant de la Missió de l'ONU a Bor per demanar refugi. S'hi han acumulat fins a 16.000 persones AFP

KhartumEls militars insurgents del Sudan del Sud han aconseguit dominar la ciutat de bor, capital de l'estat de Jonglei, escenari des de dimecres entre l'exèrcit i els dissidents, segons han reconegut aquest dimecres les autoritats del Sudan del Sud a la televisió local.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministre d'Informació, Michael Makuei, ha dit en una roda de premsa que les forces governamentals han perdut el control de la ciutat i que continuen els enfrontaments entre els dos bàndols.

Situada a uns 150 km al nord de Juba, Bor ha estat la primera zona on s'ha estès la revolta, que va començar el passat diumenge a la capital del Sudan del Sud.

El temut general Peter Gadet lidera els rebels a aquesta regió. Gadet ja havia desafiat el govern fa uns mesos.

Makuei ha explicat que les operacions militars continuen al voltant de dues zones militars de Bor, però no ha ofert cap xifra de víctimes.

Xocs tribals

Circulen rumors d'una escalada de violència ètnica a aquesta ciutat, on el 1991 ja es van produir forts enfrontaments entre les tribus Lou Nuer i Dinka que van provocar més d'un miler de morts, majoritàriament del segon clan.

Les autoritats acusen a l'ex vicepresident Riak Mashar d'estar al darrere de l'intent de cop d'estat del cap de setmana. Mashar és de la tribu Lou Nuer, mentre que Kir, l'actual president, és dels Dinka.

Mentre la situació a Bor es desborda, a la capital continua la tranquil·litat, segons el govern. Tot i això, hi ha 16.000 persones acampades al voltant de la seu de la Missió de l'ONU al Sudan del Sud, on han buscat protecció.

stats