Internacional 23/05/2018

Suècia considerarà violació qualsevol acte sexual sense consentiment explícit

És només el vuitè país europeu que legisla per penar el sexe sense consentiment

Sònia Sánchez
2 min
La sentència de la Manada, protagonista de la manifestació de CCOO i la UGT

BarcelonaEl Parlament de Suècia ha aprovat aquest dimecres una reforma legislativa per considerar violació qualsevol acte sexual en què no hi hagi hagut un consentiment explícit de les dues parts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Suècia és només el vuitè país europeu, de 33, que defineix la violació com un acte sexual sense consentiment, tot i que el marc legal internacional desenvolupat en el Conveni d'Istanbul (contra la violència de gènere) ja estableix aquesta definició i "obliga els països signants a penalitzar qualsevol acte de caràcter sexual realitzat sense consentiment", explica Anna Blus, d'Amnistia Internacional (AI).

El Regne Unit, Irlanda, Alemanya, Bèlgica, Luxemburg, Islàndia i Xipre són els únics estats europeus que han legislat ja en aquest sentit, segons AI, i ara s'hi afegeix Suècia. A Noruega, el 5 d'abril, el Parlament va rebutjar una proposició de llei en aquest sentit.

El canvi legal a Suècia, però, té l'origen en la polèmica desfermada per un cas del 2013, quan tres joves van ser absolts després d'haver violat una noia de 15 anys i haver-la penetrat amb una ampolla de vi fins a fer-la sagnar. La sentència del cas, que considerava la negativa de la noia a obrir les cames "timidesa", va desfermar una indignació ciutadana similar a la que ha generat la del cas de la Manada a Espanya.

Els jutges suecs, en la seva decisió final, defensaven que "les persones involucrades en activitats sexuals fan coses els uns als cossos dels altres de manera espontània i natural, sense demanar consentiment". La mobilització ciutadana provocada per la indignació per aquell cas va generar una campanya anomenada FATTA, que ha estat fent pressió des de llavors perquè la llei sueca reconegui com a violació qualsevol acte sexual no consentit.

stats