ESTATS UNITS
Internacional 25/06/2012

El Suprem dels EUA permet que els policies demanin la documentació a qui considerin il·legal

L'alta instància considera ha anul·lat bona part de la llei antiimigració d'Arizona, però ha preservat l'article més polèmic. Les ONGs denuncien que la mesura és una discriminació racial

Efe
1 min
Una manifestant a favor de la llei antiimmigració d'Arizona a Washington. GETTY

WashingtonEl Tribunal Suprem dels Estats Units ha tombat bona part de la llei antiimigració d'Arizona, però donat suport a un dels punt més polèmics de la mesura. La policia de l'estat podrà seguir exigint els documents a qualsevol persona detinguda. El criteri, el del mateix policia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De totes maners, l'alta instància ha anul·lat la majoria de les clàusules de la llei SB1070. Segons el dictamen emès aquest dilluns, els jutges han suprimit les seccions 2, 5 i 6. Això implica que l'estat no podrà obligar a ningú a portar una distinció oficial que expliqui la seva situació, legal o no, al país. Tampoc podran ser detinguts només per la sospita que són sense papers.

La decisió s'ha interpretat com una victòria política per al govern de Barack Obama, que fins ara havia qüestionat la competència dels estat federats per legislar en matèria d'immigració.

La sentència suposa un pas més en la regulació de la immigració il·legal. La llei antiimmigració d'Arizona havia servit de model a normes similars a Alabama, Utah, Geòrgia, Indiana i Carolina del Sud, tots ells estats republicans, que persegueixen durament la immigració il·legal.

stats