Internacional 16/12/2014

El govern kenià suspèn les llicències a 15 ONG per vincles terroristes

Nairobi demana els comptes a d'altres 500 organitzacions per permetre'ls continuar treballant

Mireia Quingles
2 min
El president kenià, Uhuru Kenyatta (esquerra) durant una parada militar al país. NOOR KHAMIS / REUTERS

BarcelonaKènia ha engegat una ofensiva contra ONG que operen al país, acusant-les de tenir vincles amb Al Shabab, un grup somali vinculat a Al-Qaida. El govern kenià ha anunciat la suspensió de llicències a 15 organitzacions per suposat finançament del grup jihadista, segons informa el diari kenià 'Daily Nation'. Activistes pro-drets humans han denunciat el seu temor que l'executiu s'escudi en una campanya antiterrorista per atacar les llibertats democràtiques, segons la cadena britànica BBC.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'executiu també ha revocat les llicències i ha congelat els comptes corrents de 510 ONG nacionals i internacionals més per, suposadament, no presentar un informe auditat dels seus balanços anuals que requereix la llei. El director executiu de la Junta de Coordinació de les ONG, Fazul Mahamed, ha afirmat al diari kenià 'Standard' que "les ONG amb problemes financers només podran seguir operant si passen un exhaustiu procés de veto. Sinó, romandran sense llicència de forma indefinida".

“The NGOs with accounting issues can only be allowed to operate if they successfully go through a thorough vetting process. Otherwise, they will remain deregistered indefinitely,” he said.

Read more at: http://standardmedia.co.ke/article/2000144966/govt-revokes-registrations-of-510-ngos-freezes-their-accounts

El 'Daily Nation' matisa que a 12 d'aquestes ONG se'ls ha donat un termini màxim de 21 dies perquè facin públics els seus comptes, entre les quals hi ha l'organització internacional Metges Sense Fronteres. El responsable de premsa a Barcelona d'aquesta entitat, Toni Luna, ha confirmat a l'ARA que el govern kenià els ha sol·licitat més informació financera, però de moment no ha suspès les seves activitats al país.

Finançament de l'atemptat de 1998

Segons les investigacions del govern kenià, les 15 ONG suspeses van finançar, presumptament, els atemptats de l'any 1998 contra les ambaixades nord-americanes a Nairobi i Dar es Salaam, a Tanzània, en què van morir centenars de persones.

El govern kenià està duent a terme, des de fa mesos, una operació contra el grup terrorista somali. De fet, la setmana passada es va aprovar una llei polèmica que dóna amplis poders a les agències d'intel·ligència i seguretat, com ara el dret de detenir sospitosos de terrorisme durant un any o la necessitat que els periodistes obtinguin permisos de la policia abans d'investigar o publicar notícies sobre la seguretat nacional.

Els atacs del grup Al Shabab han augmentat durant els darrers mesos a Kènia. Fa un mes, els terroristes van executar 64 persones en dos atacs a la regió de Mandera, al nord-est del país.

stats