Els talibans atempten contra un míting electoral del president de l’Afganistan

Aixraf Ghani en surt il·lès però almenys 26 persones moren i 42 més queden ferides

Un terrorista suïcida en motocicleta s’ha immolat aquest dimarts a l’entrada del lloc on el president afganès, Aixraf Ghani, feia un míting electoral a la ciutat de Charikar, uns 60 quilòmetres al nord de Kabul. El 28 de setembre està previst que se celebrin eleccions presidencials a l’Afganistan. Ghani ha sortit il·lès de l'atac, però almenys 26 persones han mort –entre les quals un membre de la seva força de protecció– i 42 més han quedat ferides. 22 persones més han perdut la vida aquest dimarts en un altre atemptat, però en aquest cas a Kabul, gairebé al mateix lloc on fa menys de dues setmanes els talibans van protagonitzar un altre atac que va fer descarrilar les negociacions de pau amb els Estats Units. Aquest dimarts els insurgents també han reivindicat l’autoria dels dos atemptats.

Aixraf Ghani ja havia començat el míting a Charikar, a la província de Parwan, quan s’ha sentit una gran explosió a la porta principal d’accés al centre d’entrenament militar on es feia l’acte electoral. Malgrat això, el president afganès ha continuat la seva intervenció. El terrorista suïcida era un home gran que anava en moto i que no ha aixecat les sospites de ningú quan s'ha acostat a la porta i s’ha fet esclatar quan era a pocs metres. En aquells moments desenes de simpatitzants de Ghani encara estaven entrant al recinte on tenia lloc el míting i també hi havia diverses forces de seguretat desplegades.

Pocs minuts després de la primera detonació n’hi ha hagut una altra. En aquest cas, però, era una bomba adossada a un vehicle de l’exèrcit afganès que estava aparcat a pocs metres del lloc on se celebrava el míting. En total, 26 persones han mort i 42 més han quedat ferides, segons dades facilitades pel ministeri de l’Interior afganès.

Una hora més tard s’ha registrat un altre atemptat, però a la capital afganesa, a prop de l’anomenada plaça de Massud, situada a pocs metres de l’ambaixada nord-americana i del quarter general de l’OTAN a Kabul. De fet, aquesta plaça s’ha convertit en un dels punts més insegurs de la ciutat, malgrat que és molt transitada, ja que connecta l’aeroport amb les zones de Wazir Akbar Khan i Shar-e Naw, on es concentren bona part de les legacions diplomàtiques, oficines governamentals i residències d’estrangers a Kabul. Aquí mateix és on el 5 de setembre va tenir lloc un altre atemptat en què van morir 12 persones, entre les quals un soldat nord-americà, i això va fer que el president dels Estats Units, Donald Trump, cancel·lés una reunió secreta que tenia prevista amb representants talibans a Washington i donés per trencades les negociacions de pau amb el moviment jihadista.

“Estic bé, estic bé, no et preocupis, soc a l’altra punta de la ciutat”, deia ahir un jove que intentava tranquil·litzar la seva família per telèfon després de l’atemptat a la capital afganesa. Kabul és una ciutat especialment extensa, on viuen uns cinc milions de persones i on quan hi ha un atemptat la vida continua com si res a les zones que no queden afectades.

En canvi, a l’hospital que l’ONG italiana Emergency té a Kabul s’ha repetit l’escena que es veu cada cop que hi ha un atemptat a la capital. Desenes de persones s’amuntegaven davant la porta per saber com estaven els seus familiars ferits. A l’atac d’aquest dimarts a Kabul, almenys 38 persones han quedat ferides i 22 han perdut la vida.