CURSA A LA CASA BLANCA
Internacional 02/02/2016

Qui és Ted Cruz, el conservador que ha arrabassat Iowa a Trump

L'advocat i senador per Texas ha vençut la retòrica antiestablisment i l'atractiu mediàtic del magnat

Núria Ferragutcasas
2 min
Ted Cruz, amb la seva dona, en celebrar la victòria a Iowa. JIM LO SCALZO / EFE

Des Moines (Iowa)L'aspirant republicà Ted Cruz ha punxat la bombolla de Donald Trump en una victòria sorpresa als 'caucus' d'Iowa, la primera votació de la llarga cursa a la Casa Blanca, que es decidirà el 8 de novembre. Contra pronòstic i superant l'atenció mediàtica que havia tingut del discurs antiestablisment del magnat immobiliari –Trump era el favorit a les enquestes–, el senador per Texas ha sabut fer valer la seva xarxa de reclutament de voluntaris arreu de l'estat i l'ús de sofisticades tècniques de perfil psicològic per convèncer els electors.

Ted Cruz domina el do de l’oratòria. Quan era estudiant de la Universitat de Princeton va guanyar el campionat nacional de debat, i des de llavors ha utilitzat la seva habilitat amb les paraules tant en la seva trajectòria com a advocat i assessor legal com ara, com a senador de Texas.

Cruz, un home religiós que s’oposa a l’avortament i el matrimoni homosexual, s’ha convertit en l’alternativa a Donald Trump gràcies al suport dels votants evangèlics.

Partidaris de Ted Cruz, celebren el seu triomf a Iowa. BRENDA HOFFMAN / AFP

Nascut al Canadà el 1970, de pare cubà i mare nord-americana, ha hagut de fer front a dubtes sobre la seva nacionalitat. El senador texà, però, que va renunciar a la ciutadania canadenca el 2014, afirma que és ciutadà nord-americà perquè la seva mare ho és.

El novembre del 2012 va aconseguir un escó al Senat amb l’ajuda dels afins al moviment ultraconservador Tea Party. Amb poc temps es va fer un nom a la cambra per les seves posicions radicals i conservadores. De fet, va ser l’abanderat de l’oposició a la reforma sanitària impulsada per Obama que va causar el tancament del govern el setembre del 2013.

Cruz va ser assessor de campanya del president George W. Bush el 2000. Va ser llavors quan va conèixer la seva dona, que treballa a Goldman Sachs, amb la qual té dos fills.

stats