Internacional 27/07/2017

La tensió disminueix a l'Esplanada de les Mesquites

Israel ha retirat totes les mesures de seguretat i els palestins han desconvocat les protestes

Agències
2 min
Els palestins encara han resat a fora del complex d'Al-Aqsa aquest matí

JerusalemDesprés de la tensió creixent de les últimes setmanes, Israel ha retirat aquest dijous a la matinada totes les mesures de seguretat que s'havien instal·lat a l'Esplanada de les Mesquites per controlar els accessos al complex arran de la mort de dos policies israelians el 14 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els detectors de metalls ja s'havien retirat ahir, dimecres, i aquest dijous ha sigut el torn de les tanques i les estructures preparades per instal·lar les càmeres de seguretat. La decisió s'ha pres després que les autoritats musulmanes que administren el recinte enviessin una llista d'exigències a la policia israeliana per rebaixar la tensió a Terra Santa.

Retorn a la normalitat

Els palestins han celebrat la mesura amb mostres d'alegria i han assegurat que ja no continuaran amb les protestes previstes entorn de l'Esplanada de les Mesquites, tal com han anunciat els líders islàmics de la ciutat sagrada i el mateix president palestí, Mahmud Abbas.

"Com que les coses han tornat a estar com estaven abans, tornarem a resar a la mesquita d'Al-Aqsa", ha comunicat el muftí de Jerusalem, Mohamed Husein, després que els àrabs musulmans portin onze dies fent-ho a fora del recinte com a forma de protesta. El moviment islamista Hamas ha qualificat la mesura de "victòria històrica", però ha assegurat que "la batalla per la mesquita encara no ha acabat".

Ingerència dels veïns regionals

En la resolució de la crisi, el rei saudita, Salman bin Abdulaziz, hauria tingut un paper important. Ho ha expressat la casa reial de l'Aràbia Saudita a través d'un comunicat: "El rei ha realitzat els contactes necessaris amb líders mundials i el president dels Estats Units, Donald Trump, per aconseguir recuperar l'estabilitat i la tranquil·litat dels palestins a Terra Santa".

Balanç

La crisi a Jerusalem ha provocat una desena de morts en només dues setmanes. En l'atac del 14 de juliol a la Ciutat Vella hi van morir les dues víctimes, agents de la policia, i també els tres assaltants, que eren àrabs israelians. Les protestes que van seguir a la instal·lació de diverses mesures de seguretat a l'entrada a l'Esplanada també van acabar amb quatre adolescents palestins morts.

stats