Internacional 30/10/2014

Israel reobrirà aquest divendres l'Esplanada de les Mesquites

Un portaveu del líder palestí Mahmoud Abbas descriu el tancament del recinte sagrat com una "declaració de guerra"

Agències
2 min
Soldats israelians patrullen a l'Esplanada de les Mesquites, tancada als no musulmans, en una imatge d'arxiu. GALI TIBBON / AFP

JerusalemSota fortes pressions i l'amenaça d'una nova escalada de tensions amb Palestina, Israel ha anunciat aquest dijous que reobrirà l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem aquest divendres al matí, després de tancar-la per primer cop en anys. Un portaveu del líder de Palestina, Mahmoud Abbas, ha denunciat el tancament del recinte sagrat, i l'ha descrit com "una declaració de guerra" d'Israel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern d'Israel havia tancat aquest dijous l'accés a l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem, el tercer lloc sagrat per als musulmans, davant l'escalada de tensió que ha provocat el tiroteig contra un rabí ultraortodox nord-americà la nit de dijous.

Una antic temple romà

Líders ultraortodoxos han aprofitat l'atac al rabí, que es debat entre la vida i la mort en una clínica, per exigir al govern de Benjamin Netanyahu que canviï l''statu quo' de l'Esplanada, que s'aixeca just a sobre del Mur de les Lamentacions, i permeti els jueus anar a pregar. Els jueus creuen que en aquell punt on ara s'alça la mesquita d'Al-Aqsa hi havia un antic temple destruït pels romans fa 2.000 anys.

El rabí atacat és Yehuda Glick, un activista ultranacionalista nord-americà que va rebre tres trets a la sortida d'un centre cultural de Jerusalem en què va fer una conferència defensant la reconstrucció d'un antic temple jueu destruït pels romans fa 2.000 anys al mateix lloc on s'alça la mesquita d'Al-Aqsa, el tercer santuari més sagrat pel món musulmà.

"Les bales que han ferit Glick anaven per a cadascun dels jueus que volen fer realitat el dret jueu i moral d'anar fins al lloc més sagrat per als jueus", ha assegurat Uri Ariel, ministre de l'Habitatge.

Poques hores després de l'atemptat, la policia israeliana ha matat el ciutadà palestí Muatnaz Hijazi, de 32 anys, a qui vincula amb els trets. Per evitar aldarulls, el govern ha tancat l'Esplanada.

stats