Internacional 15/11/2015

Identificats dos autors més dels atemptats de París

La policia emet una ordre de cerca i captura contra un home, a qui es considera "perillós", en relació amb els atemptats de París. Hi ha 129 morts i 352 ferits, un centenar dels quals en estat crític

Ara / Agències
5 min

ParísDos nous autors dels atemptats de divendres que van fer 132 morts, segons un nou balanç, han estat formalment identificats aquest diumenge. Tots dos, morts en els assalts, tenien la nacionalitat francesa i residien a Bèlgica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta d'Ibrahim Abdeslam, autor de l'atemptat suïcida al Comptoir Voltaire, al districte onzè de París. Havia nascut el 30 de juliol del 1984. Havia llogat el Seat matriculat a Bèlgica utilitzat durant els atacs i que ha estat localitzat a Montreuil.

El segon identificat és un dels kamikazes que es va immolar a l'Estadi de França. Havia nascut el 22 de gener del 1995. Un primer kamikaze de la sala Bataclan, Ismaël Omar Mostefaï, va ser identificat ahir.

Mentrestant, la policia francesa ha publicat la fotografia d'un individu en relació amb els atemptats. Es tracta d'un home, identificat com a Abdeslam Salah, de 26 anys, a qui es considera "perillós", segons les autoritats, i sobre el qual s'ha emès una ordre de cerca internacional.

Es tracta del germà d'Ibrahim, que va llogar el Volkswagen Polo utilitzat divendres durant els atacs. Va ser aturat després en un control de carretera a França amb un vehicle que anava en direcció a Bèlgica. La Gendarmeria el va identificar però el van deixar marxar perquè, en aquell moment, encara no hi havia cap sospita sobre ell.

Encara hi ha un tercer germà de la família Salah que va ser detingut dissabte a Molenbeek-Saint-Jean, prop de Brussel·les. Encara s'investiga la relació que té amb els fets.

La policia ha localitzat un cotxe a la ciutat de Montreuil, als afores de París, amb diversos fusells Kalàixnikov i diversos detonadors. Es tracta del Seat León negre matriculat a Bèlgica que la Fiscalia de la República buscava des dels atacs de divendres, i que havia estat identificat pels testimonis en un restaurant del carrer Charonne, on hi va haver 19 morts, i en un bar del carrer Fontaine-au-Roi, on van ser assassinades cinc persones.

Segons avança el diari 'Le Parisien', un dels assaltants de la sala Bataclan va demanar negociar amb la policia per telèfon, però la policia no descarta que es tractés només d'una estratègia "per guanyar temps". En aquest local es va produir el gruix de víctimes, amb almenys 89 assassinats, a banda dels tres terroristes morts (dos a causa d'activar els cinturons d'explosius i un altre, abatut pels agents).

Detinguts familiars d'un dels suïcides

Ismaël Omar Mostefaï, el terrorista suïcida francès identificat després dels atacs, estava fitxat pels serveis secrets francesos per integrisme islàmic, però no era objecte de seguiments, han indicat fonts policials citades pel canal BFM TV. Mostefaï, de 29 anys i natural de Courcouronnes, a la regió de París, va ser identificat gràcies a l'empremta dactilar d'un dit que va ser trobat seccionat al lloc on havia fet saltar l'armilla d'explosius que portava per suïcidar-se quan els policies van assaltar la sala de concerts Bataclan on havia comès una massacre amb dos jihadistes més.

Aquesta empremta va permetre seguir la pista d'aquest delinqüent reincident que havia estat condemnat en vuit ocasions per delictes comuns –encara que mai havia passat per la presó–, i que des del 2010 estava fitxat pels serveis secrets perquè s'havia detectat la seva radicalització religiosa, segons ha indicat el fiscal de París, François Molins.

BFM TV ha assenyalat que no estava sent objecte de seguiments, i que el fet d'estar fitxat pels serveis secrets servia perquè qualsevol control policial permetés saber si podia estar implicat en activitats delictives. En qualsevol cas, fins divendres no havia aparegut implicat en cap procediment terrorista. De la seva vida se'n sap que anava sovint a una mesquita de Lucé, al departament d'Eure i Loir, i s'intenta verificar en particular si havia estat a Síria l'any passat.

Detinguts el pare, un germà i cinc persones més del seu entorn

El pare i un germà de Mostefaï han passat la nit sota arrest a les instal·lacions de la subdirecció antiterrorista de la policia (SDAT) a Levallois-Perret, als afores de París, on estan sent interrogats per saber si tenien coneixement de les seves activitats i per veure si poden aportar alguna pista. Juntament amb ells han estat detingudes cinc persones més del seu entorn, segons ha informat l'agència AFP.

L'exèrcit francès patrulla els carrers de París per evitar nous atacs / EFE. GUILLAUME HORCAJUELO

Els domicilis del pare i un dels germans, a Romilly-sur-Seine (Eure i Loir) i a Bondoufle (Essonne), van ser registrats ahir. Com que és un assumpte de terrorisme, l'arrest pot prolongar-se fins a 96 hores abans de ser eventualment presentats davant un jutge. El germà de Mostefaï, de 34 anys, va acudir per iniciativa pròpia a la policia en assabentar-se que l'Ismael estava implicat en els atemptats i, segons 'Le Parisien', es va manifestar sorprès que fos un dels terroristes de París.

"És una bogeria, un deliri", va declarar –d'acord amb 'Le Parisien'– als policies que l'interrogaven, als quals també va dir que no tenia contacte amb ell des de feia anys per "històries de família" i que sabia que havia estat a Algèria, el país d'origen de la seva família.

Les víctimes amb ciutadania espanyola

Segons han informat fonts diplomàtiques, entre les víctimes amb ciutadania espanyola dels atemptats hi ha Juan Alberto González, un madrileny de 29 anys que havia anat al concert a la sala Bataclan amb la seva dona, i Michelle Gil Jaimes, que tenia nacionalitat mexicana. Encara hi ha un tercer espanyol, Jorge Alonso de Celada, que encara hores d'ara es dóna per desaparegut.

Continua la identificació de les víctimes

En els atemptats ja han mort almenys 129 persones i hi ha 352 ferits, un centenar d'ells en estat crític. Segons ha informat el primer ministre, Manuel Valls, ja han estat identificats 103 cossos. El govern francès ha posat a disposició de les famílies un servei de suport psicològic.

Valls alerta de rèpliques i vol més duresa contra els imams

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha afirmat aquesta nit que França ha d'estar preparada per a "altres rèpliques" terroristes. En una entrevista a l'informatiu de màxima audiència del país, el de TF1, el cap del govern ha reiterat que França "està en guerra" contra el terrorisme i que té previst "colpejar" el seu "enemic", l'Estat Islàmic.

"Respondrem cop a cop per destruir l'EI i aquest exèrcit terrorista", ha assegurat el primer ministre, que ha assenyalat que la resposta de França estarà "al mateix nivell que aquests atacs" de l'EI i "amb la voluntat de destruir-lo". El cap de govern francès ha advertit que els francesos s'han de preparar davant "eventuals rèpliques" i que caldrà ser, diu, més severs contra imams radicals, que ha assegurat que seran expulsats. A més, ha recalcat que es traurà la nacionalitat a tots els que "bufetegen l'ànima francesa". "Guanyarem aquesta guerra", ha reblat.

Reunió extraordinària

D'altra banda, la presidència luxemburguesa de torn de la Unió Europea (UE) ha convocat avui un consell extraordinari de ministres de Justícia i Interior per al 20 de novembre per reforçar la resposta comunitària i analitzar les mesures que s'han pres en la lluita antiterrorista després dels atemptats a París, tal com havia demanat el ministre francès de l'Interior, Bernard Cazeneuve.

stats