Internacional 13/10/2014

'The New York Times' urgeix l'estat espanyol a negociar amb Catalunya

Adverteix que la línia dura del govern Rajoy només aconsegueix "enfortir" l'independentisme

Ara
2 min

BarcelonaEl diari nord-americà 'The New York Times' ha publicat aquest dilluns al seu web un editorial, que demà dimarts sortirà a la versió en paper, en la qual urgeix l'estat espanyol a buscar una "solució política" a les aspiracions independentistes catalanes.

El rotatiu adverteix que la "línia dura" del govern espanyol cap al "nacionalisme català" només fa l'independentisme "més fort, més apassionat i potencialment més perillós".

El text parteix del paral·lelisme entre el cas català i l'escocès, i remarca que "si es permet a la gent mantenir un debat obert i poder fer una votació democràtica d'autodeterminació", com va passar a Escòcia, "poden escollir romandre dins de l'ens polític ampli", mentre que "les ambicions nacionals son frustrades", com és el cas català, "només esdevindran més fortes, més apassionades i potencialment més perilloses".

"Una part justa del pastís econòmic"

"Un tema tan complex i emocional com la identitat nacional no es pot reduir a un tema purament legal, sinó que requereix una solució política. La llarga guerra amb els separatistes bascos va acabar només quan les dues bandes van acordar negociar. Hi ha espai per a un acord polític en aquest cas, també", afirma l'editorial sobre el conflicte català.

La capçalera nord-americana assenyala que una de les principals queixes de la població catalana radica en el fet que representen "el 16% de la població i el 19% del PIB però reben el 9,5% del pressupost estatal", i per això conclou: "Les enquestes d'opinió pública han demostrat que mentre els catalans estan dividits de forma ajustada sobre la independència, una sòlida majoria votaria quedar-se a Espanya si sentissin que estan rebent una part justa del pastís econòmic".

stats