Internacional 18/11/2015

El comando de Saint Denis estava preparat per atemptar

Ni Abdelhamid Abaaoud, pressumpte cervell dels atemptats, ni Salah Abdeslam es troben entre els terroristes detinguts aquesta matinada

Ara
3 min
Ampli desplegament policial a Saint-Denis. / EFE

BarcelonaLa policia i l'exèrcit francès han assaltat aquesta matinada de dimecres el centre de Saint-Denis, al nord de París, en una gran operació policial destinada a localitzar el presumpte cervell dels atemptats de divendres, Abdelhamid Abaaoud. Ha sigut en un apartament prop de l'Estadi de França, al número 8 del carrer Corbillon, on almenys dos terroristes han mort i vuit més, set homes i una dona, han estat detinguts. D'aquests vuit, dos es troben hospitalitzats, segons ha informat el ministeri d'interior francès. El nombre de jihadistes morts podria augmentar quan acabi de revisar-se l'edifici assaltat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El fiscal de París, François Molins, ha explicat aquesta tarda que en l'operació s'ha neutralitzat "un nou equip de terroristes que, a la vista del seu armament i de la seva organització, podia passar a l'atac". Molins també ha dit que la policia es pensava que Abdelhamid Abaaoud era a Saint Denis i que l'assalt estava destinat a detenir-lo però que ni ell ni Salah Abdeslam, un altre dels presumptes autors dels atacs que encara no ha estat localitzat, eren al pis.

Aquesta tarda la fiscalia ha donat noves dades de la investigació, en la que participen 830 policies. Un dels assaltants de la sala Bataclan va enviar un missatge SMS des d'un telèfon mòbil localitzat en una paperera al carrer poc abans de començar l'atac que deia: "Sortim. Comencem". La policia investiga ara a qui anava dirigit aquest missatge.

L'assalt de la policia a l'edifici de Saint-Denis s'ha llançat de matinada i ha estat "extremadament difícil", segons la fiscalia. S'ha desencadenat un tiroteig que ha durat una hora i la policia ha llançat 5.000 trets en l'operació.

Una dona s'ha fet explotar dins del pis, segons ha informat la Fiscalia en un comunicat, i fonts judicials han confirmat que un altre home, d'identitat desconeguda, ha estat abatut d'un tret per la policia.

La fiscalia ha confirmat també que les forces especials han detingut tres persones dins l'edifici: es tractaria de les primeres detencions del cercle més proper als autors dels atacs i que poden aportar informació valuosa a la investigació. A més, dues persones més, un home i una dona, han estat detingudes a la rodalia, i encara dues més dins d'un altre apartament.

Després de tres hores d'explosions i d'intercanvi de trets entre les forces de seguretat i el grup de persones, hi ha cinc policies ferits lleus i ha mort una gossa de la unitat canina.

Quan ha començat l'operació, a la matinada i prop de l'Estadi de França, un dels escenaris dels atemptats de divendres, la zona ha quedat completament blindada per la policia. Les autoritats havien demanat a la població que no sortissin de casa: els transports, els serveis públics, les escoles i els comerços restaven tancats.

A Abdelahamid Abaaoud, un belga que es va unir a l'Estat Islàmic (EI) a principis de 2013, se l'ha vinculat amb Salah Abdeslam. Els dos homes havien estat empresonats junts el 2010 a Bèlgica per un robatori. Fins ara es creia que Abaaoud havia ordenat els atacs des de Síria.

Veu identificada

Els investigadors han identificat la veu d'un home en el vídeo en què l'EI va reivindicar els atacs de divendres: es tracta de Français Fabien ClainMohamed Merahva atemptar contra l'exèrcit i una escola jueva

La Fiscalia ha anunciat que han quedat en llibertat els detinguts de l'entorn familiar d'Omar Mostefaï i Sami Amimour, dos dels terroristes que van assaltar la sala Bataclan.

Segons ha informat el govern francès abans de començar el consell de ministres, es dóna també per acabada la identificació de les 129 víctimes mortals dels atemptats de divendres. La ministra de sanitat francesa, Marisol Touraine, ha actualitzat el balanç de ferits en "95 persones encara hospitalitzades, 41 en reanimació i en 3 en situació delicada".

Molenbeek homenatja les víctimes

Els veïns del barri brussel·lès de Molenbeek, d'on provenien alguns dels kamikazes de París i que va ser objecte d'una operació policial dissabte, s'han manifestat aquesta tarda per condemnar els atemptats i recordar les víctimes. En un vídeo publicat a les xarxes socials es pot veure com Mohamend Abdeslam, germà d'un dels suïcides del 13 de novembre i de Salah Abdeslam, en busca i captura, encén llums al balcó de casa seva, a Molenbeek, durant la manifestació.

Mohammed Abdeslam va ser detingut i interrogat aquest cap de setmana i ha aparegut en diversos mitjans explicant que la seva família "està commocionada" per la participació dels seus germans als atemptats.

stats