Tirotejat un conegut periodista al centre d'Amsterdam

Peter R. de Vries, especialitzat en investigació sobre el crim organitzat, està en estat greu

ARA
2 min
La policia investiga l'assessinat d'un conegut periodista a Leidseplein, al centre d’Amsterdam

BarcelonaPeter R. de Vries és un dels periodistes d’investigació més famosos dels Països Baixos. Especialitzat en reportatges sobre el crim organitzat, el seu nom va aparèixer el 2019 a la llista de persones a matar atribuïda a Ridouan Taghi, el criminal més conegut del país. Aquest dimarts De Vries, de 64 anys, va ser tirotejat per un desconegut enmig d’un carrer cèntric d’Amsterdam, quan sortia d'un estudi de televisió. La policia ha detingut tres sospitosos, inclòs el presumpte autor de l'atac. Els fets han commocionat el país i l’Associació de Periodistes els ha qualificat de "bufetada contra la professió”. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El tiroteig es va produir al voltant de les vuit del vespre, just després que De Vries participés en un programa de televisió, de la cadena RTL. Segons les primeres informacions policials, el periodista hauria rebut cinc trets a boca de canó –un al cap– i va ser traslladat ràpidament a un hospital de la capital, en estat greu.

L'alcaldessa d'Amsterdam, Femke Halsema, ha condemnat l'atac "despietat" i s'ha referit a De Vries com "un heroi nacional" i l'ha elogiat per ser "un periodista especial i valent que buscava la justícia sense descans". El primer ministre Mark Rutte ha descrit en crim com "pertorbador i incomprensible" i l'ha qualificat d'atac a la llibertat de premsa.

Peter R. de Vries, que també havia sigut confident de la policia, havia estat sota protecció policial quan es va conèixer la llista de Taghi, que ara està tancat en una presó d’alta seguretat a Vught, al sud del país. Holandès d’origen marroquí, Taghi és sospitós de dirigir una organització criminal dedicada al tràfic de drogues i d’estar involucrat en una desena d’assassinats. El 2019 va ser detingut a Dubai, i després que el nom del periodista aparegués en una de les seves llistes, el mafiós va negar que tingués la intenció d’assassinar a De Vries.

La policia ha demanat la col·laboració ciutadana per localitzar testimonis de l'agressió i està examinant les imatges de les càmeres de videovigilància. Han demanat a la ciutadania que no comparteixi imatges a les xarxes socials i Youtube ha anunciat que han retirat centenars de vídeos de l'episodi.

stats