Contaminació

Troben microplàstics a la sang humana per primer cop

Un estudi científic ha localitzat partícules de plàstic en el 80% de les mostres analitzades

ARA
2 min
Dels macroplàstics  als microplàstics

BarcelonaJa se n'havia trobat a la femta, a l'orina, a l'aigua de l'aixeta i fins i tot a la placenta humana. Ara, per primer cop, un estudi ha detectat microplàstics a la sang humana. L'informe, publicat a la revista Environment International i al qual ha tingut accés The Guardian, va analitzar la sang de 22 persones adultes anònimes i va trobar microplàstics en 17 de les mostres: un 80%. La meitat de les partícules (es considera microplàstic quan són inferiors a 5 mil·límetres) eren de plàstic PET, el que es fa servir per a ampolles, i una tercera part eren de poliestirè, utilitzat per a altres tipus d'envasos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'estudi, liderat per Dick Vethaak, professor d'ecotoxicologia a la Universitat Vrije d'Amsterdam, també demostra que aquestes partícules minúscules de plàstic viatgen a través del cos i es poden acabar dipositant en els òrgans de l'ésser humà, tot i que es desconeix els efectes concrets que això pot tenir en la salut. En estudis anteriors, però, s'ha demostrat que almenys en experiments de laboratori el microplàstic danya les cèl·lules humanes. Estudis anteriors també havien trobat microplàstics a la femta de nadons en un nivell fins a 10 cops més alt del que s'ha detectat en la femta d'adults.

"El nostre estudi és el primer que indica que tenim partícules de polímer a la sang, i això és un resultat únic. Però hem d'estendre la recerca i augmentar les mostres d'estudi", deia Vethaak al diari britànic. L'estudi ha detectat partícules de fins a 0,0007 mil·límetres a les mostres de sang analitzades, algunes de les quals contenien diferents tipus de plàstic, segons explicava el científic.

Ja s'ha detectat la presència de plàstic en molts graons de la cadena tròfica del nostre planeta, des dels racons més profunds dels oceans fins a l'aigua de l'aixeta. De fet, un estudi previ calculava també que el cos humà ingereix l'equivalent a una targeta bancària de plàstic (5 grams de plàstic) cada setmana, però fins ara no s'havia detectat directament a la sang.

stats