Internacional 11/12/2020

Trump se salta la tradició i executa un pres en període de transició

Brandon Bernard va assassinar un matrimoni quan era adolescent, fa vint-i-dos anys

Ara
2 min
Federal executions

BarcelonaEls Estats Units han executat aquesta nit Brandon Bernard, un home de 40 anys, per haver participat en l’assassinat d’un matrimoni quan era adolescent. Bernard es converteix en la novena pena de mort que aplica l’administració Trump, que va reprendre al juliol aquesta pràctica després de 17 anys sense execucions federals. A més, és la primera en període de transició entre administracions en 130 anys. Hi ha programades quatre execucions més abans del 20 de gener, quan Joe Biden agafarà el relleu de l’executiu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un traspàs de poder poc convencional, el govern de Trump ha trencat amb la tradició política a la Casa Blanca d’aturar totes les execucions de presos durant el període de transició. El president vol fixar el seu llegat en les últimes setmanes al càrrec i deixa un missatge a Biden, que s’ha pronunciat en contra de la pena capital en diverses ocasions. L’execució arriba l'endemà de reconèixer al Marroc la sobirania sobre el Sàhara Occidental a canvi del restabliment de relacions diplomàtiques entre Rabat i Tel Aviv.

Els advocats de Bernard van sol·licitar dijous un ajornament de la pena, però el Tribunal Suprem va denegar la petició. Finalment ha estat executat aquesta nit mitjançant una injecció letal en una presó d'Indiana. El cas de Bernard havia acaparat gran atenció d’activistes, celebrities (com Kim Kardashian) i advocats contraris a la pena de mort, que es van oposar a la condemna, entre altres motius, pels 18 anys que tenia l’acusat quan va cometre els crims. L’executat ha dirigit aquesta nit les seves últimes paraules a la família de les víctimes: “Ho sento, aquestes són les úniques paraules que puc dir que captin el que sento avui i el que vaig sentir aquell dia”.

La Unió Americana per les Llibertats Civils s’ha manifestat fermament en contra de l’execució i ha recordat en un tuit que “cinc dels nou membres del jurat que el van sentenciar a mort, així com el fiscal d’apel·lació que va impulsar la pena de mort, ara no creuen que hagi de morir”. “No hauria d’estar permès que el govern federal executés Brandon Bernard ni cap altre pres”, ha afegit l’associació.

Les nou execucions que ha dut a terme el govern federal des del juliol ja són més que les aplicades durant els mandats presidencials dels últims 56 anys als Estats Units. Amnistia Internacional va expressar a l'abril la seva preocupació per les intencions de Trump en el seu examen global de la pena de mort el 2019, any en què es van reduir les execucions al món.

stats