Internacional 25/08/2019

Trump promet al Regne Unit un acord comercial "ràpid" després del Brexit

El president dels EUA assegura que Boris Johnson és l'"home adequat" per pilotar el Brexit

Efe
1 min
El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, i el president dels Estats Units, Donald Trump, a Biarritz durant la cimera del G7.

BiarritzEl president dels EUA, Donald Trump, ha promès aquest diumenge al primer ministre britànic, Boris Johnson, un acord bilateral de comerç "bastant ràpid" un cop el Regne Unit abandoni la Unió Europea pel Brexit.

Segons Trump, l'acord arribarà "bastant ràpid", ja que "no es preveu cap problema". Així ho va assegurar en unes breus declaracions a la premsa durant un esmorzar de treball amb Johnson, durant la primera reunió que els dos mantenen des que el britànic va agafar el relleu com a primer ministre del seu país.

A més, durant la trobada, Trump va afirmar que Johnson "és l'home adequat" per portar a terme la sortida del Regne Unit de la UE, prevista per al 31 d'octubre. Trump, que mai ha amagat les seves preferències i simpaties per Johnson, ha assegurat que serà "un gran primer ministre".

"Estem treballant en un acord comercial molt ampli i crec que tirarà endavant", ha recalcat el president nord-americà, que ha afegit que ara els britànics "no tindran l'obstacle, l'àncora al voltant del turmell", en referència a l'actual pertinença del Regne Unit a la Unió Europea.

Johnson ha advertit per la seva banda que "hi haurà converses dures" amb Washington, però ha destacat que hi ha "enormes oportunitats per al Regne Unit en el mercat nord-americà" que actualment el seu país no pot aprofitar.

Un aspecte políticament molt delicat al Regne Unit és que els Estats Units puguin exigir a Londres l'obertura del seu sistema públic de sanitat (NHS) a empreses privades nord-americanes, però Johnson va afirmar que tant ell com Trump ho han descartat. "Hi ha una unanimitat completa sobre això", va recalcar el primer ministre britànic.

stats