Internacional 02/06/2020

Trump amenaça amb desplegar l'exèrcit arreu del país

Els tocs de queda no aturen les protestes i dues autòpsies confirmen l'homicidi

Carlos Pérez Cruz
3 min
Protestes contra el racisme institucional a Washington aquest dilluns a la nit

WashingtonSi no fos perquè és el president dels Estats Units i les seves paraules i accions tenen conseqüències, el que s'ha viscut aquesta matinada davant la Casa Blanca podria descriure’s com un dels moments clímax del seu xou de telerealitat. Mitja hora de televisió antològica, marca Donald Trump, que ha inclòs la repressió violenta d'una concentració pacífica de manifestants amb llançament de gasos lacrimògens, granades atordidores i cops de porra per part de la policia, un discurs des dels jardins de la Casa Blanca poc després de començar les càrregues (pantalla partida a les televisions) i, un cop buit el carrer, una visita a l'església de Sant Joan, que dilluns a la matinada va patir un petit incendi durant les protestes per la mort de George Floyd. Davant del temple, Trump s’ha fet fotografiar amb una Bíblia mentre anunciava: "Som el millor país del món".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De Nova York a Washington i de Filadèlfia a Los Angeles, diverses ciutats han imposat tocs de queda que no han impedit una altra nit de protestes arreu del país. La policia ha fet servir gasos lacrimògens i gas pebre i s'han desplegat helicòpters militars en una nova jornada d'escalada.

La pressió per detenir els policies que acompanyaven l'agent acusat de la mort de Floyd creix després que dues autòpsies hagin confirmat que l'home va morir per la pressió del genoll de l'agent contra el seu coll i que qualifiquin la mort d'homicidi. És la mateixa conclusió a la qual va arribar l'autòpsia encarregada per la família, que també determina com a causa de la mort l'asfíxia per una pressió prolongada.

Trump, més llenya al foc

El president ha amenaçat amb desplegar l'exèrcit arreu del país si els governadors no aturen els aldarulls, que ha qualificat de "terrorisme domèstic". En un discurs breu, Trump ha anunciat que mobilitza "tots els recursos federals disponibles", tant civils com militars. Ha ordenat que alcaldes i governadors de tot el país "estableixin una presència aclaparadora d'agents de la llei fins que la violència hagi quedat sufocada". Si no ho fan, ha advertit: "Desplegaré l'exèrcit dels Estats Units i resoldré ràpidament aquest problema en lloc seu". Ha afegit, a més, que ja s’han desplegat "milers i milers de soldats fortament armats" a la capital, Washington, on no hi ha governador. La realitat, però, és que, segons informa la CNN, el nombre de tropes serà d'entre 200 i 500 efectius, i la seva funció no està clara. Una llei de 1807 permet que el president pugui desplegar l'exèrcit en territori nord-americà per fer complir la llei.

Després de la càrrega policial ordenada per la Casa Blanca contra manifestants pacífics, amb l'objectiu que el president pogués fer-se la foto amb la Bíblia, han arribat les reaccions. La senadora demòcrata Kamala Harris ha qualificat de "paraules d'un dictador" el discurs de Trump. El governador de Nova York, Andrew Cuomo, ha definit com "autènticament vergonyós" l'ús de l'exèrcit per a un acte partidista davant d’una església. Més contundent encara, la bisbe de la diòcesi episcopal de Washington, Mariann Edgar Budde, s’ha mostrat "indignada” i ha declarat que es distancien "del llenguatge incendiari d'aquest president". La religiosa ha explicat que no havien rebut ni una trucada de cortesia de la Casa Blanca per avisar-los que "dispersarien amb gas lacrimogen [la protesta] per poder utilitzar una de les esglésies per fer-hi propaganda".

Minuts abans que comencessin les càrregues, el James, un afroamericà que participava en la concentració, compartia amb l’ARA que la retòrica de Trump "és terrible" i lamentava que dividís els ciutadans entre "delinqüents" i "nord-americans". Mentre recordava que el president havia amenaçat dies abans amb "llançar els gossos" contra els manifestants, "una cosa dels temps de la lluita pels drets civils", el James probablement no podia endevinar que, minuts després, Trump passaria de la retòrica a l'acció convertint en delinqüents milers de manifestants pacífics.

stats