Primeres imatges de la devastació del volcà de Tonga

El tsunami podria haver afectat el 75% de la població, segons la Creu Roja

3 min
Una de les primeres imatges de la destrucció a Tonga.

BarcelonaAquesta matinada s'han difós les primeres imatges de la destrucció causada per l'erupció del volcà Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, al Pacífic sud, que han pogut captar els avions militars de reconeixement enviats per Austràlia i Nova Zelanda. Des de dissabte, l'arxipèlag de Tonga està incomunicat i les organitzacions d'ajuda humanitària i els països veïns treballen per intentar avaluar la magnitud de la tragèdia. La Creu Roja de Nova Zelanda calcula que més de 80.000 persones podrien estar afectades pel tsunami que va colpejar les costes de Tonga pocs minuts després de l'erupció. Això suposaria que tres quartes parts de la població de l'arxipèlag, de 105.000 habitants, estarien afectades. L'ONG avisa, però, que "l'abast total dels danys a Tonga i moltes illes properes encara s'ha de determinar". L'erupció del volcà, que va llançar vapor i cendres a uns 20 quilòmetres d'altitud, va provocar un núvol de 260 quilòmetres de diàmetre. El coordinador de l'ONU, Jonathan Veitch, desplaçat a Fiji, apunta a l'emissora que hi ha àrees on encara no han pogut contactar, en un territori format per 169 illes, moltes de les quals elevades només uns metres sobre el nivell del mar. Per ara s'han confirmat oficialment dos morts, un dels quals una ciutadana britànica.

Imatges aèries abans i després de l'erupció del volcà a Tonga.

L'Alta Comissió de Nova Zelanda a Tonga ha indicat que hi ha informes de "danys significatius" a la costa oest de Tongatapu, la principal illa del país i on se situa la capital, Nuku'alofa. També ha insistit que s'està intentant restaurar les línies de telèfon i internet, tallades des de dissabte. El tsunami va fer malbé els cables de comunicació submarins, i de moment no hi ha una previsió estimada sobre quan podrien tornar a estar en funcionament.

Això és el que fa que la informació sobre els efectes de la catàstrofe arribi amb comptagotes i que creixi la desesperació dels familiars de residents a Tonga. "Han passat 48 hores, no crec que això acabi amb final feliç", es lamentava Nick Eleini al diari britànic The Guardian, on explicava que la seva germana Angela i el seu marit, residents a la capital de Tonga, "van ser arrasats per l'aigua". Més tard, confirmava a la BBC que la seva germana havia mort, cosa que la converteix en la primera víctima que es reporta d'aquesta catàstrofe. La tongalesa Salote Heleta-Lilo, resident a Nova Zelanda, ha explicat a mitjans d'aquest país que no pot contactar amb els seus familiars i ha expressat el temor que casa seva hagi quedat destruïda pel tsunami: "És molt preocupant perquè ells viuen al costat de la costa. És molt trist viure amb la por i sense saber què ha passat a Tonga".

Abans i després de l'erupció del volcà.

El president del Parlament de Tonga, Fatafehi Fakafanua, ha pogut penjar un missatge a les xarxes socials aquest dilluns en què descriu l'impacte del tsunami com a "devastador" i explica que les cendres del volcà han afectat moltes àrees del país. "Desconeixem l'abast total del dany a vides i propietats", ha dit, segons informa The New York Times. "El que sí que sabem és que Tonga necessita ajuda immediata per oferir als seus ciutadans aigua potable fresca i menjar", ha afegit.

Equivalent a un terratrèmol de 5,8

El Servei Geològic dels Estats Units va estimar que l'erupció va provocar l'equivalent a un terratrèmol de magnitud 5,8, i diversos científics han dit que els tsunamis generats per volcans són relativament estranys. Abans que les comunicacions quedessin tallades, alguns habitants de Tonga van poder compartir vídeos a les xarxes socials, que mostraven fortes onades que negaven el litoral.

Una zona residencial coberta de cendra.

L'erupció va provocar tsunamis en altres illes de la regió, com les Fiji i Vanuatu, i també en altres països molt més allunyats. El Japó i Xile van evacuar diverses zones per onades de més d'un metre d'alçada, i fins i tot els Estats Units i el Canadà en van notar les conseqüències, amb fortes onades i inundacions lleus. Al Perú, dues dones van morir ofegades en una platja del nord del país a causa del fort onatge, que va negar algunes localitats del litoral.

A diferència dels tsunamis provocats per terratrèmols, en què les plaques tectòniques descarreguen la seva força i és poc probable que es repeteixi un segon tsunami, el volcà podria tornar a entrar en erupció i crear una altra forta maror.

stats