Internacional 26/04/2019

Ucraïna apuja la tensió amb Rússia al proclamar l'ucraïnès com l'única llengua obligatòria a l'espai públic

Moscou comença a expedir passaports russos a la ciutadania del Donbass

Ara
2 min
Una dona celebra el reconeixement de l'ucraïnès com a única llengua, en una manifestació a Kíev

BarcelonaLa ucraïnesa serà l'única llengua d'ús obligatori a les institucions i àmbit públics a partir d'ara. El Parlament de Kíev ha aprovat una nova llei que compta amb el suport del president sortint, Petró Poroixenko, líder de la revolució taronja a favor de l'acostament del país a Europa però que ha trobat el rebuig frontal de la comunitat de parla russa, així com de Volodímir Zelenski, el guanyador de les recents eleccions generals, nascut en una d'aquestes localitats russòfiles. De fet, Moscou ha vist amb bons ulls la victòria d'aquest actor còmic, que ha fet campanya per acabar amb el conflicte de l'est d'Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que la Constitució d'Ucraïna ja establia l'ucraïnès com a únic idioma oficial del país, en moltes regions –inclosa la capital, Kíev–, el rus és el més parlat en la vida quotidiana, i conviu amb altres llengües minoritàries, com el romanès, l'hongarès, el tàrtar de Crimea i el búlgar. L'incompliment de la norma preveu multes i càstigs penals en casos "d'ultratge públic" de l'idioma estatal, informa l'agència Efe.

Zelenski, que encara no ha pres possessió, ha qüestionat l'efectivitat de l'adopció de la llei, alhora que ha promès "actuar" d'acord amb les seves facultats constitucionals i "en els interessos dels ciutadans" un cop estreni despatx presidencial.

El govern rus ha recriminat al Parlament que la llei de l'ucraïnès suposa un cop als Acords de Minsk, que els dos països van firmar el febrer del 2015 per buscar una solució pacífica per al conflicte obert a les autoproclamades repúbliques del Donbass, Lugansk i Donetsk, controlades per forces pro-russes, perquè el pacte concedeix el dret a triar l'idioma.

Passaports per al Donbass

No obstant això, els russos també han incomplert els termes de Minsk perquè han agilitzat l'expedició de passaports russos als residents que ho demanin del Donbass, que només hauran d'esperar tres mesos i no un any, com en la resta de casos. Moscou permetrà sol·licitar la ciutadania russa sense renunciar a la ucraïnesa.

"No podem aguantar una situació en què les persones que viuen en els territoris de les repúbliques de Donetsk i Lugansk no tenen de tot tipus de drets civils". Així va argumentar la seva decisió el líder rus, en al·lusió al fet que els habitants d'aquestes regions no van poder votar en les recents eleccions presidencials a Ucraïna.

La mesura ha generat un gran malestar a Kíev, perquè suposa una "provocació" i una excusa per a una eventual agressió militar russa contra l'est ucraïnès.

stats