Ucraïna segueix guanyant terreny a Rússia

El Kremlin diu que consultarà la població per definir les fronteres de les regions annexionades

Sònia Sánchez
3 min
La bandera ucraïnesa oneja en una zona alliebrada de la regió de Kherson, en una fotografia de la setmana passada, el 27 de setembre.

BarcelonaNomés quatre dies després que el Kremlin declarés l'annexió de quatre províncies ucraïneses a Rússia, les tropes de Vladímir Putin segueixen perdent territori en aquestes àrees. Si durant el cap de setmana les tropes ucraïneses van arrabassar la ciutat de Liman de mans russes, bastió clau a la província oriental de Donetsk, aquest dilluns es confirmaven alguns avenços significatius també en el front sud. Les mateixes autoritats russes instal·lades en la regió de Kherson admetien que l'exèrcit ucraïnès ha aconseguit èxits importants i ha recuperat terreny a Dudtxani, ubicada a l'est del riu Dnipro. La localitat està 40 quilòmetres riu avall d'allà on diumenge hi havia la principal batalla entre tropes russes i ucraïneses.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La situació és tensa, diguem-ho així", explicava el líder rus a Kherson, Vladímir Saldo. I el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, confirmava en el seu discurs televisat diari que les tropes de Kíiv han recuperat dues localitats a la regió de Kherson, Arkhanhelske i Miroliubivka, situades a 70 i 50 quilòmetres de Dudtxani, respectivament. Així doncs, les tropes ucraïneses guanyen terreny en els dos fronts, cosa que deixa en evidència la precipitació i les presses del líder rus, Vladímir Putin, a l'hora de declarar aquests territoris annexionats a Rússia. De les quatre regions oficialment incorporades a Rússia, només Lugansk està totalment sota control de l'exèrcit rus.

És per això que un portaveu del Kremlin evitava aquest mateix dilluns fixar clarament la frontera dels suposats territoris annexionats divendres, una decisió que aquest matí ha estat ratificada per la Duma, la cambra baixa. Preguntat pels periodistes, no ha aclarit si Rússia reclama la totalitat de les províncies suposadament annexionades o només la part d'aquestes províncies que està sota el seu control. Només ha assegurat que per fixar aquestes línies es tornaria a consultar la població. "Seguirem consultant la gent que viu en aquestes regions", ha dit Dmitri Peskov en referència concretament a les regions de Kherson i Zaporíjia, on es concentren els guanys militars ucraïnesos de les últimes hores.

En aquesta regió del sud també aquest dilluns les tropes russes van alliberar el cap de la central nuclear de Zaporíjia, ocupada encara per Rússia, a qui havien detingut divendres quan viatjava en cotxe cap a la localitat d'Enerhodar. Ho ha anunciat el cap de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), Rafael Mariano Grossi, que s'alegrava que el tècnic ucraïnès hagués tornat "amb la seva família sa i estalvi".

Crítiques de Kadírov i Prigozhin als generals russos

La recuperació de Liman per les forces ucraïneses ha propiciat un moviment molt inusual entre els aliats de Putin: la crítica directa a la manera com s'està gestionant la guerra. El líder de la República de Txetxènia, Ramzan Kadirov, que ha enviat els seus homes a participar en la invasió d'Ucraïna, ha denunciat la pèrdua de Liman com una derrota que hauria de portar el comandament militar rus a la regió per enviar-lo a primera línia de la batalla "per rentar la seva vergonya amb sang". També ha reclamat utilitzar "una arma nuclear de baixa capacitat" en aquella zona, cosa que el portaveu del Kremlin ha descartat: "És un moment emocional, els caps de regió tenen dret a expressar les seves opinions. Però quan arribi el moment prendrem decisions més equilibrades", ha dit Peskov.

Però les paraules de Kadírov anaven encara més enllà. "El nepotisme a l'exèrcit no porta a res bo", ha dit el líder txetxè, i ha assegurat que la seva duresa és només "l'amarga veritat" sobre la maquinària de guerra russa. Kadírov ha explicat que ell havia advertit d'una derrota a Liman al general rus Valeri Gerasimov ja fa dues setmanes. Gerasimov és el cap de l'estat major de les forces armades russes, és a dir, el tercer home més poderós en l'escala militar russa, després de Vladímir Putin i el seu ministre de Defensa, Serguei Xoigú. "No sé què és el que Gerasimov informa al comandant en cap [Putin], però en la meva opinió s'haurien de prendre mesures més dràstiques", l'ha atacat Kadirov.

Quan li han preguntat sobre aquestes declaracions del líder txetxè, el cap dels mercenaris russos de Wagner, Ievgueni Prigojin, un altre aliat de Putin, ha felicitat Kadírov i ha estat d'acord que els generals russos responsables d'aquestes derrotes "haurien de ser enviats al front descalços i amb armes automàtiques". "Aquestes declaracions no són crítiques, sinó la manifestació del meu amor i suport" al govern rus, ha afegit després.

stats