Internacional 25/02/2019

La UE aposta per prorrogar el Brexit però May ho rebutja

Tusk creu que és l'opció "racional" i Juncker admet que ho va oferir a May

Júlia Manresa / Quim Aranda
2 min
Jean-Claude Juncker abans d'entrar a la reunió amb Theresa May.

Brussel·les / LondresJa feia temps que guanyava pes l'escenari d'una pròrroga del Brexit en vista del bloqueig a la Cambra dels Comuns per tirar endavant el text acordat entre Theresa May i els líders de la UE a finals del 2017. Així ho han reconegut aquest dilluns els màxims representants de la Unió Europea, Jean-Claude Juncker i Donald Tusk, a la cimera que se celebra a Egipte amb els membres de la Lliga Àrab. El president del Consell Europeu, Tusk, ha assegurat que prorrogar més enllà del 29 de març la data de sortida del Regne Unit de la UE era una "opció racional", i el president de la Comissió, Juncker, ha admès que en les últimes converses havia ofert aquesta possibilitat a May, però també ha apuntat que era la mateixa 'premier' britànica la que volia evitar aquest escenari.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Theresa May ha mantingut a Egipte diverses reunions bilaterals amb líders europeus. Aquest matí, per exemple, n'ha fet una amb la cancellera alemanya, Angela Merkel. En aquestes reunions ja s'hauria insinuat des de la banda europea la necessitat de prorrogar la data límit del Brexit. Però, com recordava aquest migdia una portaveu de la Comissió, ha de ser el Regne Unit qui sol·liciti aquesta extensió, perquè és el Regne Unit qui decideix quan ha de marxar de la UE. Per tant, fins que May no faci el pas, el Brexit continua fixat per al 29 de març.

El pessimisme ja va començar a fer-se més explícit la setmana passada en boca de Juncker, i aquest dilluns ha sigut Tusk qui l'ha fet més evident. Per al president del Consell Europeu, "és clar" que May "no té prou suport" i que la cosa més "racional" seria començar a plantejar una extensió del Brexit. "És proporcional el poc temps que queda amb les possibilitats d'aconseguir un acord", ha dit Tusk, que ha plantejat la situació davant dos extrems: o el Brexit caòtic o la pròrroga. Tusk es va reunir amb May diumenge en una trobada en què van parlar d'aquesta possibilitat, ha assegurat el dirigent europeu, que ha apuntat que també s'havien discutit les "conseqüències jurídiques de l'extensió".

La clau la té, doncs, Theresa May, que és qui encara veu possible una sortida acordada el dia 29 de març, com han explicat els seus interlocutors europeus. Per a la UE, la cosa més desitjable seria una pròrroga breu, abans de les eleccions europees, que permetessin a May estudiar un acord amb els laboristes de Jeremy Corbyn i tenir així una majoria a la Cambra dels Comuns que ratifiqués l'acord. De fet, el mateix Corbyn ha confirmat que després de les reunions que ha mantingut a Brussel·les i Madrid els últims dies, la seva opció d'acord és "realista" i "es podria negociar".

Quina és l'opció de Corbyn? Doncs un Regne Unit que no surti de la unió duanera, una opció que els conservadors rebutgen del tot però que solucionaria el problema de la frontera física amb Irlanda del Nord i que permetria no tocar l'acord de retirada, que suposaria obrir la caixa dels trons.

Pressió de tres ministres de May per evitar el no acord

Encara que Theresa May repeteix, aquest dilluns també des d'Egipte, que "la sortida de la UE és a l'abast per al 29 de març", ningú a Londres creu que sigui ni possible ni realista, llevat que a l'últim moment la 'premier' aconsegueixi convèncer prou diputats laboristes perquè ratifiquin el seu pacte –que s'hauria de votar el 12 de març– davant la perspectiva d'un Brexit a la valenta. Però abans haurà de convèncer també destacats membres del seu govern perquè donin suport a aquesta temerària cursa cap al precipici, i que aquest dimecres no donin suport a una esmena d'un diputat laborista i d'un altre conservador que, si s'aprovés, obligaria el govern a promoure una llei per ajornar el Brexit en cas que no s'hagi produït la ratificació, a tot estirar, l'endemà de la data designada per sotmetre el pacte a un nou escrutini de la cambra: és a dir, el 13 de març.

En aquest sentit, per primera vegada tres ministres del govern de Theresa May han advertit aquest cap de setmana públicament a la 'premier' que caldrà ajornar la sortida de la UE si els pròxims dies el Parlament no aprova el pla negociat i pactat amb Brussel·les el 25 de novembre de l'any passat, i que els últims dies Londres està intentant modificar, de moment sense èxit, per fer-lo més acceptable a la majoria de la cambra. Els tres ministres són Greg Clark, de Negocis; Amber Rudd, d'Interior, i David Gauke, de Justícia. Tots tres han fet explícit el seu repte a l'autoritat de la primera ministra en un article publicat aquest dissabte al 'Daily Mail'.

El govern britànic ha arribat així més dividit que mai a la que pot ser, fins ara, la setmana més crítica de tot el procés del Brexit. Una setmana precedida per les convulsions tant al Partit Laborista com al Partit Conservador, arran de la dimissió de fins a 12 parlamentaris: nou 'labour' –primer set i després dos més en dies consecutius– i tres 'tories'.

stats