Pandèmia

"Última oportunitat": l'OMS crea un nou equip científic per esbrinar l'origen del covid-19

La Xina insisteix que ja ha donat tota la informació i diu que els investigadors "hauran d'anar a altres llocs"

2 min
El mercat de Huanan a Wuhan on es creu que el coronavirus podria haver saltat als humans, tancat.

BarcelonaL'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha creat un nou grup especial, format per 26 científics, que es dedicarà exclusivament a investigar l'origen del covid-19, com una "última oportunitat per poder entendre" com va sorgir aquest nou virus, en paraules del cap d'emergències de l'OMS, Michael Ryan. L'OMS ja ha enviat a la Xina dos equips d'investigació per tractar d'esbrinar com va sorgir el nou coronavirus a la ciutat de Wuhan a finals del 2019, però les conclusions no han sigut clares. Només s'ha pogut determinar que va sorgir d'un ratpenat, però com va fer el pas fins als humans continua sent una incògnita.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Del nou equip de l'OMS en formen part sis dels investigadors que van viatjar a la Xina, i de moment no està gens clar que hi tornin a anar. "Anticipo que el grup recomanarà fer més estudis a la Xina i potencialment en altres llocs, no hi ha temps a perdre", ha dit la cap tècnica de l'OMS, Maria Van Kerkhove, que ha explicat que el nou equip primer ha d'avaluar què sabem segur i què no per decidir els passos a seguir.

Però l'ambaixador xinès davant de l'ONU a Ginebra, Chen Xu, ja va deixar clar que el gegant asiàtic no veu amb bons ulls una nova visita de l'OMS. Chen va tornar a demanar "no polititzar" la investigació sobre els orígens del virus i va remarcar que potser aquesta vegada caldria investigar en altres països. "Si hem d'enviar equips a algun lloc, crec que no és a la Xina, perquè nosaltres ja hem rebut equips internacionals dues vegades. Ja és moment d'enviar-los a altres llocs", va dir.

Al mes d'agost el govern xinès ja va rebutjar les crides de diversos països que demanaven una nova missió a Wuhan. Pequín insisteix que ha donat tota la informació que té sobre els orígens del covid-19, però les crítiques a la seva falta de transparència continuen. La hipòtesi del contacte accidental entre un ratpenat i un científic en un laboratori de Wuhan no està del tot descartada, tal com va revelar a l'estiu el científic holandès que va liderar una de les missions a la Xina, una afirmació que va indignar Pequín. Els serveis secrets dels Estats Units també van investigar aquesta possibilitat i no van arribar a resultats concloents.

El nou equip, que ha rebut el nom de Grup d'Assessorament Científic per als Orígens de Nous Patògens (SAGO, per les sigles en anglès), també té com a missió investigar com s'originen els coronavirus i altres patògens, la majoria d'origen animal, per poder preveure millor la possible irrupció de noves pandèmies. Els integrants del grup han estat escollits entre 700 candidats.

stats