Internacional 18/06/2021

L'unionisme nord-irlandès es torna a trencar per la llei de suport al gaèlic

El líder del DUP, Edwin Poots, dimiteix per la pressió dels seus diputats quatre setmanes després de ser escollit

2 min
Edwin Poots, nou primer ministre d'Irlanda del Nord

LondresNova crisi de l'unionisme a Irlanda del Nord. Edwin Poots, escollit líder del Partit Democràtic Unionista (DUP) en substitució d'Arlene Foster fa un mes, ha presentat la dimissió aquest dijous al vespre arran de la revolta dels seus diputats, que no han volgut beneir, tot i que després s'hagi produït, el nomenament del candidat de Poots, Paul Givan, al càrrec de ministre principal de la província.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La sorprenent renúncia de Poots va tenir lloc al cap d'unes hores que el ministre britànic per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis, convencés el Sinn Féin que acceptés el nomenament de Givan –condició sine qua non per restablir el govern compartit– per a la màxima representació de l'executiu autònom. Lewis va prometre als republicans que el govern de Londres promouria la llei de protecció de la llengua gaèlica si el nou gabinet no ho feia des de Belfast.

Poots s'hi havia compromès també, en nom del seu candidat a ministre principal, tot i que rebutjava la condició que posava el Sinn Féin per donar suport a Givan: aprovar la llei de protecció de la llengua. Justament aquest compromís és el que ha esperonat la revolta dels càrrecs electes del DUP en contra del flamant nou líder.

El caos desfermat aquest dijous a la nit amenaça, una vegada més, amb desencadenar una nova etapa d'inestabilitat entre l'unionisme d'Irlanda del Nord, que de retruc podria posar en perill el govern, tot i la ja esmentada confirmació de Givan com a ministre principal. El seu futur dependrà, en bona mesura, de la decisió que prengui el nou cap del partit i de si el pressiona molt perquè dimiteixi. Perquè d'acord amb les regles de nomenament del càrrec de ministre principal, un cop s'ha produït només la seva pròpia renúncia el podria deixaria vacant.

Doble divisió

La divisió del DUP és doble, de fet. Per una banda, hi ha un grup contrari a la nominació de Givan que es va prendre molt malament l'acord assolit per Poots i Brandon Lewis amb el Sinn Fein. L'altre grup es mostra molt frustrat davant el fet que el fins ahir nou líder no hagi adoptat una postura més dura amb el govern del Regne Unit pel que fa al Protocol d’Irlanda del Nord, que consideren que els allunya de l'Estat.

La nova crisi a Irlanda del Nord –que també en part és una conseqüència més de les tèrboles aigües que ha deixat el Brexit– té lloc al cap de quinze mesos que el govern compartit es tornés a formar després d'estar suspès durant un període de tres anys. Llavors ja es va suspendre, en bona part, per la negativa del Sinn Féin a acceptar un acord que no inclogués la protecció de la llengua irlandesa.

stats