Internacional 06/07/2015

"M'emportaré l'odi dels creditors amb orgull": Varufakis, en 10 frases

La dimissió del ministre grec privarà Europa d'un dels personatges més polèmics de la crisi de l'eurozona

Federico Spinelli
2 min
El ministre de finances grec, Iannis Varoufakis, durant la reunió de l'eurogrup a Riga. REUTERS

BarcelonaMai un ministre de Finances havia provocat reaccions tan oposades entre els líders d'Europa i el món. El ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, ha anunciat la seva dimissió aquest dilluns, malgrat que va guanyar el no en el referèndum de diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Iannis Varufakis, que fa poc va comparar els creditors amb terroristes, es desplaça en moto, transmet una imatge propera amb el seu estil despreocupat, i no ha dubtat mai a dir el que pensa quan ho ha cregut necessari. El seu passat com a especialista en teoria de jocs li va com anell al dit. Amb la seva sortida, el govern de Syriza perd una de les seves figures més controvertides.

Aquí podreu llegir les frases més mediàtiques del fins ara ministre grec.

  1. "Acceptar un acord sense renegociar el deute? Prefereixo tallar-me un braç".
  2. Democracy deserved a boost in euro-related matters. We just delivered it. Let the people decide. (Funny how radical this concept sounds!)— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) June 26, 2015"La democràcia es mereix una empenta en assumptes europeus. Nosaltres tan sols ho hem posat sobre la taula. Deixem que la gent decideixi. (És graciós com n'és de radical aquest concepte!)".
  3. "La sortida de Grècia de l'euro no és una opció que estigui en els nostres plans, simplement perquè creiem que Europa és fràgil. Si traiem la carta de Grècia, els altres es desplomen".
  4. "No es tracta d'una qüestió de si acceptes o no. No es tracta de qui parpelleja abans".
  5. "Sóc conscient que vosaltres [els creditors internacionals] no confieu en nosaltres, som un govern radical d'esquerres. No teniu cap motiu per confiar. Així que per què no construïm la confiança a poc a poc?"
  6. "[Es tracta de] terrorisme. Per què ens han obligat a tancar els bancs? Per escampar la por. I disseminar la por és terrorisme".
  7. "M'emportaré l'odi dels creditors amb orgull".
  8. "Els que dieu que en realitat es tracta d'un referèndum sobre l'euro, la meva resposta és: podeu dir això, però no hauria de fer cap comentari. Aquest és el vostre judici, la vostra opinió, la vostra interpretació. No la nostra!"
  9. FDR, 1936: "They are unanimous in their hate for me; and I welcome their hatred." A quotation close to my heart (& reality) these days— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) April 26, 2015"Franklin D. Roosevelt, 1936: 'En el seu odi cap a mi són unànimes; i dono la benvinguda al seu odi'. Una cita molt a prop del meu cor (i la meva realitat) aquests dies".
  10. "Pregunta: Si l'experiment del govern d'esquerres acaba diumenge a la nit, haurà pagat la pena?Resposta: Esclar que paga la pena. [...] Hem fet tornar l'esperança a Europa. Hem tornat a introduir el concepte de democràcia a Europa."
stats