Internacional 03/05/2021

Els Verds lideren les enquestes a Alemanya

A cinc mesos dels comicis, el partit d'Annalena Baerbock agafa força

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Annalena Baerbock, la candidata dels Verds a la cancelleria.

BarcelonaEs respira un aire de canvi a l'escenari polític alemany. I si l'aire tingués color, en aquest cas seria verd. En els últimes dies, diverses enquestes –entre les quals n'hi ha una de feta per la prestigiosa agència Pollytix Strategic Research– situen la formació dels Verds, encapçalada per Annalena Baerbock, com a primera força de cara a les eleccions que se celebraran el 26 de setembre i que configuraran el futur d'una Alemanya sense Angela Merkel. Per primera vegada des del juny de 2019, el grup ecologista lidera aquestes enquestes i la seva victòria a les urnes, fins ara una opció improbable, comença a ser plausible. L'any 2017, en les últimes eleccions, van quedar en cinquena posició.

Malgrat que Stefan Merz, director de l'empresa d'enquestes Infratest Dimap, ha dit que les intencions de vot expressades actualment haurien de mantenir-se durant dues o tres setmanes perquè es pugui confirmar la fiabilitat dels indicadors, segons aquestes primeres xifres la candidata del partit ecologista podria imposar-se amb prou força per tenir el poder d'escollir entre una varietat de possibles socis per fer coalició: des de possibles acords de govern amb la CDU fins al partit socialdemòcrata (SPD) o l'esquerra Die Linke.

I és que fa tres anys (uns mesos després de l'arribada de Baerbock a la presidència del partit) que els Verds han anat apareixent de manera persistent en la segona posició, per davant del socialdemòcrata SPD, i per darrere de la CDU. Des de principis d'aquest 2021, però, s'ha vist una clara dinàmica: caiguda en picat de la CDU, castigada per la gestió de la pandèmia de les últimes setmanes i especialment per una vacunació més lenta del previst (ha passat del 37% d'intenció de vot que registrava al gener a menys del 28% actual), i escalada dels ecologistes, que també van sortir reforçats dels comicis regionals de principis de març.

A més i pel que fa al bàndol conservador, a Armin Laschet, actual líder de la CDU i l'escollit per substituir Merkel com a candidat del partit, li està costant arrencar. La tensió, i fins i tot les baralles públiques que hi va haver entre ell i Markus Söder per encapçalar la llista dels comicis del setembre, no ha agradat a una part de l'electoral alemany, que valoren l'efectivitat dels Verds a l'hora de dur a terme el mateix tràmit: Baerbock, de 40 anys, va ser escollida candidata per davant de Robert Habeck de manera ràpida, sens escàndols i de portes endins.

La fiabilitat de les enquestes

Però Alemanya sap que les enquestes no són en cap cas determinants. Les prèvies a les eleccions federals del 2005, per exemple, donaven un important avantatge de 15 punts a la CDU, que participava en les seves primeres eleccions amb Merkel com a candidata, sobre els socialdemòcrates governants, però al final el seu partit només va guanyar per un escàs marge.

També el 2017, l'anunci de la candidatura del socialdemòcrata Martin Schulz va semblar disparar la popularitat del seu partit de centreesquerra per sobre de la CDU governant, però al començament de l'estiu, la bombolla al voltant de Schulz ja s'havia desinflat.

stats