Europa
Internacional 20/09/2023

Viatge de gala de Carles III per reconciliar Londres i París

És el primer viatge a França del monarca des del seu ascens al tron i està carregat de simbolisme

3 min
El president francès, Emmanuel Macron, a la dreta, i el rei de Gran Bretanya Carles III passegen pel carrer

ParísSis mesos després de suspendre's el viatge pel clima de violència que es vivia a França amb les protestes contra la reforma de les pensions, el rei Carles III d'Anglaterra ha iniciat aquest dimecres una visita de tres dies al país gal amb la reina consort, Camil·la. És el primer viatge del monarca a França des del seu ascens al tron i està carregat de simbolisme: després d'anys de relacions difícils, la visita d'estat és l'escenificació de la reconciliació entre el Regne Unit i França. El primer capítol del retrobament el va signar el primer ministre britànic, Rishi Sunak, quan va visitar el president Emmanuel Macron a París al març. El viatge de Carles III consolida els ponts refets per Sunak i marca una nova etapa en les relacions entre París i Londres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Ens correspon a tots revitalitzar la nostra amistat perquè estigui a l'alçada dels reptes del segle XXI", ha dit aquest dimecres el monarca britànic davant del cap de l'Estat francès durant el sopar de gala celebrat al Palau de Versalles. En el mateix acte, Macron també feia referència als llaços entre els dos països: "Podeu comptar amb l'amistat i el suport sense fissures del nostre país -ha destacat-. Sé que seguirem escrivint junts part del futur del nostre continent".

Des del Brexit, les disputes entre les dues capitals han estat contínues, sobretot per qüestions relacionades amb la immigració irregular i amb la pesca. Els ex primers ministres Boris Johnson i Elizabeth Truss no havien estalviat crítiques a França, però amb Sunak les relacions han millorat notablement. La premsa francesa parla fins i tot de "l'efecte Sunak" per referir-se a aquest canvi de dinàmica. Carles III volia fer un nou gest cap a París quan va anunciar que faria el seu primer viatge d'estat com a Monarca al país gal.

Les protestes als carrers de França ho van impedir i va acabar visitant primer Alemanya. El missatge és evident: el Regne Unit –i el seu cap d'estat, especialment– treballa per teixir una relació estreta amb els grans països europeus. Com va dir Sunak, "el Regne Unit ha marxat de la Unió Europea però no d'Europa".

El rei Carles III i la reina Camil·la de Gran Bretanya arribant a una cerimònia de record a l'Arc de Triomf de París aquest dimecres, el primer dia de la seva visita d'estat a França.

Carles III s'estarà a França fins divendres en un viatge que servirà "per celebrar la història, la cultura i els valors compartits del Regne Unit i França", segons anunciava a X (abans, Twitter) la família reial britànica. El monarca i la seva dona visitaran aquest dijous el Senat, on Carles III farà un discurs, i després visitarà les obres de reconstrucció de la catedral de Notre Dame. Divendres la parella reial es desplaçarà a Bordeus, ciutat que va estar sota el regnat d'Anglaterra durant tres segles. La reina Elisabet II, mare de l'actual monarca, també va visitar Bordeus fa 30 anys. Encara que França és una república que va decapitar el seu últim rei, no és cap secret la predilecció de Carles III d'Anglaterra pel país gal i la seva llengua, un amor heretat de la seva mare. "La vie en rose és una de les meves cançons preferides", ha confessat aquest dimecres davant Macron.

Desfilada pels Camps Elisis

En la primera jornada de la visita a França, el rei Carles i la reina Camil·la han participat al costat del president Macron en un acte a l'Arc de Triomf en record dels soldats caiguts durant la Primera Guerra Mundial. Després, els dos caps d'estat han desfilat en un cotxe descapotable pels Camps Elisis saludant el públic. Des que Carles III és monarca, s'ha esforçat per ser més accessible i acostuma a acostar-se a la gent del carrer i saludar-la, com ha demostrat a París aquest dimecres. Macron, també molt habituat a mostrar-se proper als ciutadans i amb un tarannà de monarca republicà –molt propi dels presidents francesos–, ha actuat saludant el públic amb la mà, al costat del monarca britànic, com si ell també fos rei.

El dia ha acabat amb el sopar de gala al Palau de Versalles amb més de 150 convidats, entre ells actors com el britànic Hugh Grant i la francesa Charlotte Gainsbourg, el cantant Mick Jagger i l'escriptor Ken Follett. També hi han assistit els membres del govern francès, representants de les institucions del país i empresaris. Els convidats han menjat llagosta blava i au de corral de Bresse elaborats per tres xefs que compten amb estrelles Michelin.

L'últim dia de la visita de Carles III a Bordeus, aquest divendres, coincidirà amb el primer dia del viatge del papa Francesc a Marsella. França, que també acull aquests dies el Mundial de rugbi i està en màxima alerta terrorista, ha posat en marxa un gran dispositiu de seguretat amb més de 50.000 policies desplegats entre dijous i dissabte.

stats