Internacional 30/11/2016

"Això no pot tornar a passar"

Una àvia supervivent d'Auschwitz demana no votar pels ultres del Partit de la Llibertat en les eleccions de diumenge a Àustria

Albert Naya
2 min

Barcelona'Frau' Gertrude tenia 16 anys quan va ser enviada al camp d'extermini d'Auschwitz, juntament amb els seus pares i els seus dos germans. Ella va ser l'única supervivent de la família. Ara, als 89 anys i a les portes de les eleccions presidencials de diumenge, ha enregistrat un vídeo en què demana aturar l'ultradretà Partit de la Llibertat de Norbert Hofer, que va perdre només per un grapat de vots la primera volta dels comicis. "Això no pot tornar a passar, això ja ho he viscut", lamenta la senyora Gertrude en un vídeo que ha publicat el candidat ecologista Alexander van der Bellen.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Que Déu m'ajudi"

Gertrude critica que la formació xenòfoba, amb el seu missatge contra les minories i els estrangers, "tregui els pitjors instints de la gent" i recorda que durant el règim nazi molts "reien quan els jueus eren obligats a agenollar-se per netejar els carrers" i obviaven que patien una humiliació constant.

[OBJECT]

Amb un punt emocionat, la iaia alerta del perill que comporta votar per Hofer. "Em molesta, em fa por", afirma. Per a ella, el pitjor no és que hi hagi forces extremes, sinó la influència que poden tenir sobre la gent, la mateixa que va desembocar en por, totalitarisme i desconfiances que podien portar la gent als camps d'extermini, com ella mateixa va patir en primera persona.

Gertrude també s'esgarrifa perquè el president de la formació ultra, Heinz-Christian Strache, es refereixi al fet que Àustria viu un ambient semblant al d'una guerra civil: "[El comentari] em va posar la pell de gallina. No podem tornar a parlar-ne, jo vaig viure una guerra civil quan tenia 7 anys i allà vaig veure els meus primers morts, que desafortunadament no van ser els últims. Això no ho he oblidat fins al dia d'avui".

"Van der Bellen és l'únic candidat realista"

Gertrude fa una crida als joves per votar per Els Verds de Van der Bellen, que va aconseguir guanyar en segona volta, tot i que les denúncies de frau en els vots per correu han obligat a repetir les eleccions aquest diumenge.

stats