Coronavirus
Internacional 29/05/2021

El Vietnam detecta una nova variant del covid-19 híbrida entre l'índia i la britànica

La seva alta velocitat de transmissió explicaria el gran augment de casos al país durant les últimes setmanes, segons les autoritats

2 min
Un treballador sanitari agafant mostres per a un test PCR a una dona a Hanoi

SabadellEl ministre de Salut del Vietnam, Nguyen Thanh Long, ha anunciat aquest dissabte que s'ha detectat al país una nova variant del virus del covid-19 "que és una barreja de l'índia i de la britànica". En concret, ha dit, "és la variant índia amb mutacions que originàriament pertanyen a la britànica", segons recull el diari vietnamita VN Express, i l'ha qualificat de "molt perillosa". Les característiques exactes d'aquesta nova forma del virus encara no s'han fet públiques, però, segons el ministre, les autoritats vietnamites tenen intenció de fer-ho aviat.

Tant en el cas de la variant índia com en el de la britànica es considera que la seva capacitat de contagi és més elevada que la del virus en la seva forma original. Els cultius de laboratori que s'han fet al Vietnam amb aquesta nova variant també indiquen, segons Long, que és "molt més transmissible que els tipus coneguts prèviament", especialment per l'aire, la qual cosa explicaria, segons ell, el creixement exponencial de casos que s'ha observat al país durant les últimes setmanes.

La meitat dels contagis, aquest mes

Com molts altres països del sud-est asiàtic , el Vietnam ha experimentat en les últimes setmanes un creixement preocupant en el nombre de contagis de covid-19. Fins a principis d'aquest mes, el país havia aconseguit mantenir el virus sota control, i segons les xifres oficials hi havia hagut només 3.000 positius des de l'inici de la pandèmia, la majoria concentrats en un brot durant l'agost i un altre al febrer. Però en les últimes tres setmanes els registres s'han doblat: dels 3.245 casos que s'havien detectat fins al 8 de maig, s'ha passat a 6.856 aquest dissabte. Pel que fa a les morts, no se n'havia produït cap des del 4 de setembre, però en les dues últimes setmanes se n'han acumulat 12. Es tracta, això sí, de xifres molt baixes en comparació amb els països més afectats pel covid: entre gairebé 100 milions de persones, se n'han contagiat menys de 7.000 i n'han mort 47.

Pel que fa a la campanya de vacunació, les últimes xifres disponibles indiquen que prop d'un milió de persones (és a dir, al voltant de l'1% de la població) ja han rebut com a mínim una dosi al Vietnam.

stats