DESASTRE NUCLEAR
Internacional 09/08/2019

Vodka atòmic, la nova beguda produïda a Txernòbil

Els promotors diuen que és segur per al consum

Palko Karasz
2 min
Així és l’ampolla del vodka Atomik, produït a Txernòbil.

LondresPot semblar una idea forassenyada, però els seus impulsors estan convençuts que tindrà èxit. Científics de la Universitat de Portsmouth, al Regne Unit, han produït vodka amb sègol cultivat a Txernòbil, a la zona que va ser evacuada arran de l’accident fatal a la central nuclear del 1986 i que en teoria continua sent no habitable a causa de la radioactivitat. El vodka es diu Atomik, esclar. Els científics asseguren que és completament segur i que es pot consumir sense problemes. I encara més: confien que es comercialitzi i que n’obtinguin beneficis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons els seus creadors, un dels principals objectius del projecte és demostrar que l’agricultura segura és factible en algunes àrees abandonades al voltant de Txernòbil, i ho plantegen com una manera d’ajudar i potenciar l’activitat econòmica de la zona i de les persones que hi viuen. “Crec que aquesta és l’ampolla més important del món perquè podria ajudar a la recuperació econòmica de les comunitats que viuen a les zones abandonades [de Txernòbil] i rodalia”, defensava Jim Smith, professor de ciències ambientals de la Universitat de Portsmouth, en el comunicat on s’anunciava el producte.

Regió doblement castigada

Amb el nou vodka, doncs, el professor Smith i els altres membres de l’equip esperen captar l’atenció sobre les dificultats que martiritzen les milers de persones que continuen vivint a la zona evacuada, parts de la qual -reiteren els investigadors- són completament segures. “Als anys 90 em vaig adonar que la radioactivitat no és el principal problema allà”, assegura Smith. “Hi ha més problemes socials i econòmics [sorgits de l’aïllament]”, afegeix.

I és que Jim Smith ha passat temps estudiant els efectes a llarg termini de la radioactivitat a la zona. Fa quatre anys el seu equip ja va començar a estudiar la possibilitat de produir cultius i recollir aigua per destil·lar una beguda apta per al consum i la venda a Occident. L’agricultura -per comercialitzar- i les noves inversions estan prohibides a la zona, fet que fa que sigui bastant improbable que es recuperi econòmicament: la seva taxa de desocupació és d’un 50%.

Amb tot, el govern ucraïnès va aprovar que es comencés a produir aquesta beguda alcohòlica com a projecte d’investigació. En aquest sentit, el grup de científics s’ha compromès -en cas que el producte arribi als mercats- a destinar un 75% dels beneficis a la comunitat local. Perquè realment confien en tenir rèdits econòmics, ja que asseguren que és completament segur consumir el vodka Atomik . Els científics van cultivar el sègol per produir la beguda en una parcel·la de la zona d’exclusió, que tenia nivells de radioactivitat propis de l’àrea i que, per tant, era un territori contaminat. “Amb la destil·lació, però, totes aquestes impureses desapareixen, perquè queden al producte restant”, afirma el professor Smith. En definitiva, el vodka Atomik, malgrat el nom, no té radioctivitat.

Copyright The New York Times

stats